woensdag, 14. december 2005 - 16:33

'Man en vrouw leefden op een tijdbom'

Bloemendaal

Door de politie Kennemerland-Zuid is maandag tijdens een onderzoek in een woning in Bloemendaal 240 kg carbid in beslag genomen. Bij onderzoek bleek dat er door een 20-jarige Bloemendaler via internet carbid te koop werd aangeboden (ten behoeve van het zogenaamde melkbusschieten).

Milieuambtenaar van de politie Kennemerland-Zuid en een gemeentelijke toezichthouder brachten een bezoek aan de woning van de man. Hieruit bleek dat de man in zijn woonkamer twee vaten en een tiental losse zakjes met carbid voor handen te hebben, totaal 240 kg, en daar geen milieuvergunning voor te hebben.

De verdachte woonde en sliep met zijn vrouw tussen de vaten met carbid tot grote schrik van de politie. Deze situatie vormde niet alleen voor hen een groot gevaar maar ook voor de directe woonomgeving. De man overtrad volgens de politie de Wet Milieubeheer en handelde mogelijk ook in strijd met het bestemmingsplan. De man is door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Het carbid is na overleg met de Burgemeester en op advies van de brandweer opgeslagen op gemeenteterrein en de volgende dag met toestemming van de officier van justitie door een erkend transportbedrijf afgevoerd naar een vergunninghouder.

De verdachte bekende op 30 november 600 kg carbid aangeleverd te hebben gekregen en dit in zijn woning te hebben opgeslagen. Via internet bleek hij intussen 360 kg te hebben verhandeld. Uit onderzoek van zijn administratie bleek hij dat in kleine partijen aan zo'n 60 particulieren te hebben afgeleverd.

Carbid (calciumcarbid) is, mits het onder de juiste condities wordt bewaard, niet direct een gevaarlijke stof. Echter, door watertoevoeging of vochtinwerking reageert het product zeer agressief en komt er acetyleengas vrij.

Het gas is zeer brandbaar en explosief. Carbid dient voor particulieren onder duidelijke voorschriften op de verpakking en in een zuiver droge omgeving te worden opgeslagen. Beantwoord de opslag hier niet aan dan kunnen zeer gevaarlijke situaties ontstaan. De politie zal alle bekende afnemers via een mail hier nog eens uitdrukkelijk op wijzen.

De verdachte wist van de mogelijke gevaarzetting; geld verdienen was voor verdachte de drijfveer om de risico's voor lief te nemen. In december 2004 probeerde hij ook een soortgelijke handel op te zetten vanuit Heemstede. Toen kon door ingrijpen van de politie nog net op tijd een onderweg zijnde levering van 200 kg carbid worden geretourneerd aan de leverancier.

De verdachte is na verhoor door de politie heengezonden. Er wordt proces verbaal tegen hem opgemaakt.
Provincie:
Tag(s):