maandag, 17. oktober 2005 - 16:54

Man weet niet waar prostaat zich bevindt

Amstelveen

De Nederlandse mannen, zo blijkt, zijn nauwelijks bekend met de mannelijke overgang. Dat vrouwen te maken krijgen met de overgang, waarbij lichamelijke veranderingen en klachten kunnen optreden is bekend. Dat ook mannen door een overgangsperiode gaan, is nauwelijks bekend. Zo blijkt uit het onderzoek van Triple-M in samenwerking met A. Vogel.

67% van de Nederlandse mannen gelooft niet in een mannelijke overgang of heeft er nog nooit van gehoord. Toch krijgt een groot deel van de mannen last van overgangsverschijnselen als gevolg van een dalende testosteronspiegel. Zo krijgt zeker 50% van alle mannen vanaf vijftig jaar te maken met een vergrote prostaat. En vanaf het zestigste jaar krijgt plm. 20% van de mannen ook te maken met overgangsverschijnselen als opvliegers en transpiratieaanvallen.

Ondanks het feit dat de helft van alle vijftig plus mannen met een vergrote prostaat te maken krijgt, is dit voor 58% van de mannen nog steeds een taboe. Bij mannen in de grote steden ligt dit percentage beduidend lager, voor 36% van hen zijn prostaatklachten nog taboe.

Slechts 17% van de Nederlandse mannen noemt spontaan waar de prostaat zich in het lichaam bevindt. De overige mannen weten het niet, noemen een foutieve plek of geven geen toelichting.

Dat een vergrote prostaat aanleiding geeft tot plasproblemen is algemeen bekend. 42% van de ondervraagde mannen denkt bovendien dat een vergrote prostaat erectieproblemen geeft. Dit is onterecht, want over het algemeen geeft een vergrote prostaat geen aanleiding tot erectiestoornissen.

Oplossing 45% van de mannen ziet een operatieve ingreep als oplossing voor een vergrote prostaat. Slechts 2% noemt natuurlijke geneesmiddelen als oplossing. A.Vogel, bekend van de natuurlijke geneesmiddelen, noemt dit een opmerkelijk resultaat. Te meer omdat er diverse effectieve natuurlijke zelfzorgmiddelen op de markt zijn die prostaatklachten kunnen verminderen en helpen plasproblemen te voorkomen.

Triple-M voerde dit onderzoek uit onder een representatieve steekproef van 300 Nederlandse mannen van 45 jaar en ouder. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 9 tot en met 24 september 2005.
Categorie:
Tag(s):