maandag, 21. november 2005 - 10:47

Mannen- en vrouwen-beroepen

Het personeelsbestand in de bouw en technieksector wordt nog steeds door mannen gedomineerd, terwijl vrouwen overheersen in de verzorgings- en administratieve sector. In hogere en wetenschappelijke beroepen zijn mannen en vrouwen vaker in gelijke mate werkzaam. Dit patroon is de afgelopen jaren nauwelijks gewijzigd, meldt het CBS maandagochtend.

Beroepen met veel mannen en vrijwel geen vrouwen komen voornamelijk voor in de bouw en techniek. Typische voorbeelden zijn verwarmingsinstallateur en automonteur. Ook kiezen zeer weinig vrouwen voor vrachtwagenchauffeur. Het aandeel vrouwen in mannenberoepen is uiterst laag. In de hele toptien van mannenberoepen was meer dan 99 procent van de werkenden een man.

De samenstelling van deze toptien is zeer constant in de tijd. Vergeleken met 1996 zijn heftruckchauffeurs en liftinstallateurs uit de toptien verdwenen en zijn stratenmakers/grondwerkers en lassers/soldeerders in hun plaats gekomen.

De toptien van vrouwenberoepen bestaat uit verzorgende en administratieve beroepen zoals doktersassistentes, leerling-verpleegkundigen, gezins- bejaardenverzorgenden, ziekenverzorgenden en secretaresses. Wel werken mannen naar verhouding vaker in vrouwenberoepen dan vrouwen in mannenberoepen. Van de bejaarden-, zwakzinnigen- en ziekenverzorgenden was bijvoorbeeld rond de 6 procent man.

Ook bij de vrouwen is de toptien sinds 1996 nauwelijks gewijzigd. Verpleegkundige (middelbaar), kassamedewerker en receptionist zijn verdwenen. Directiesecretaresse, apothekersassistent en medisch secretaresse zijn hiervoor in de plaats gekomen. De toptien van vrouwelijke beroepen bestaat uit twee lagere en acht middelbare beroepen.

De beroepen met ongeveer evenveel mannen als vrouwen zijn voor de helft van hoger of wetenschappelijk niveau. In 2004 liet het beroep marketingadviseur of -specialist de meest evenwichtige verdeling zien. Een min of meer gelijke verdeling is ook te vinden bij grafisch ontwerper, beleidsambtenaar ruimtelijke ordening, hoger administratief medewerker en advocaat, rechter en notaris.

In de toptien van beroepen waar ongeveer evenveel mannen als vrouwen werken kwamen in 2004 vier middelbare beroepen voor en maar één elementair beroep (inpakker). Het zijn dus vooral de hogere beroepen waar ongeveer evenveel mannen als vrouwen werken.
Categorie:
Tag(s):