maandag, 4. juli 2005 - 22:16

Marinepersoneel gewond na ongeval met chloorgas

Den Helder

Twee cursisten van de Eerste Maritiem Militaire Vorming bij de Koninklijke Marine zijn maandagmorgen opgenomen in het Helderse Geminiziekenhuis met ademhalingsmoeilijkheden. Elf van hun klasgenoten en een instructeur werden met soortgelijke klachten behandeld in de Centrale Ziekenboeg op de Marinehaven.

De ademhalingsklachten traden op toen de cursisten 's morgens tijdens een oefening 'stutten en schorren' in de zogenaamde 'schommelsimulator' van de school voor NBCD en BV per ongeluk in aanmerking kwamen met chloorgas. In de schommelsimulator van de School voor Nucleaire, Biologische en Chemische Oorlogsvoering, Damagecontrol en Bedrijfsveiligheid (NBCD-BV) leren cursisten om een zwaar beschadigd schip te repareren.

In de schommelbak wordt geoefend met water, waaraan uit hygiënische overwegingen chloor is toegevoegd, net als in een zwembad.

De Koninklijke Marechaussee heeft het ongeval in onderzoek. Het gedeelte van de school waar het ongeluk plaatsvond is meteen verzegeld. De familie van de matrozen in opleiding is geïnformeerd. De twee patiënten zijn ondertussen van de kunstmatige beademing afgehaald, maar verblijven op dit moment nog in het ziekenhuis. Hun elf klasgenoten en de instructeur zijn inmiddels ontslagen uit de ziekenboeg van de Koninklijke Marine.
Provincie:
Tag(s):