woensdag, 6. juli 2005 - 22:01

McEwen neemt revanche

Robbie McEwen heeft de vijfde rit van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Met een banddikte verschil bleef de Australiër Tom Boonen voor. De rit begon later dan gepland en dat had alles te maken met de nieuwe gele truidrager. Lance Armstrong weigerde in de neutrale zone de gele trui te dragen.

Uit respect voor Zabriskie, die in de ploegentijdrit pijnlijk ten val kwam en zo het geel verloor, trok Armstrong de gele trui pas aan op de plaats waar de officiële start gegeven werd.

De eerste tussensprint van de dag werd gewonnen door Tom Boonen. Opvallend is dat Robbie McEwen niet mee sprintte voor de punten voor de groene trui. Vlak na de sprint probeerde Juan Antonio Flecha weg te komen en met succes. Na eerst 50 kilometer solo te hebben gereden, kreeg hij gezelschap van Carlstrom, Commesso en Bodrogi.

De ploegen Quickstep (voor Boonen) en Lotto-Davitamo (voor McEwen) hadden echter andere plannen vandaag. De vier mochten vooruit, maar meer dan vijf minuten voorsprong kregen ze niet. Uiteindelijk werd de kopgroep 10 kilometer voor de finish ingelopen. Een derde massasprint was een feit.

McEwen die een dag eerder al aangaf “ik ga tonen dat ik de snelste ben�, was gebrand op revanche. Met een ultieme laatste jump passeerde hij Boonen en nam hiermee sportief wraak op de beslissing van de jury. Thor Hushovd werd derde. Lance Armstrong blijft uiteraard leider.

1 McEwen (Aus, DVL) 3:46:00
2 Boonen (Bel, QST) z.t.
3 Hushovd (Nor, C.A.) z.t.
4 O’Grady (Aus, COF) z.t.
5 Furlan (Ita, DOM) z.t.
6 Davis (Aus, LSW) z.t.
7 Eisel (Oos, FDJ) z.t.
8 Cooke (Aus, FDJ) z.t.
9 Voigt (Dui, CSC) z.t.
10 Förster (Dui, GST) z.t.
24 Löwik (Ned, RAB) z.t.

©BON / Foto Pro Shots
Categorie:
Tag(s):