vrijdag, 21. januari 2005 - 17:12

Medaille voor Irakgangers

Arnhem

Vrijdag 21 januari hebben ongeveer 1300 militairen van Stabilisation Force Iraq 4 (SFIR-4) de Nederlandse Herinneringsmedaille Vredesmissies gekregen in het Gelredome. De militairen kregen de medaille voor hun inzet in Irak.

De SFIR-4 diende van juli tot en met september 2004 in Irak. De vredesmacht bestond voornamelijk uit leden van de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht, een helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht, een detachement van de Koninklijke Marechaussee en militairen van het Korps Commandotroepen. Tot het takenpakket hoorde het bijstaan van de plaatselijke autoriteiten en het bewaken van de orde en rust.

Staatssecretaris Cees van der Knaap noemde in zijn openingsspeech de vuurgevechten van
14 augustus 2004. Bij die gevechten kwam wachtmeester 1 Jeroen Severs en raakten vijf andere militairen gewond. Ter nagedachtenis van Jeroen Severs werd vervolgens een minuut stilte gehouden. De staatssecretaris was onder de indruk over de wijze waarop de militairen onder zware operationele en emotionele omstandigheden optimaal bleven presteren.

Naast de staatssecretaris waren ook Chef Defensiestaf, generaal Dick Berlijn, en de bevelhebbers of vertegenwoordigers van de krijgsmachtdelen bij de uitreiking aanwezig. Het was voor het eerst dat op grote schaal medailles zijn uitgereikt aan militairen van alle krijgsmachtdelen. Naast de herrineringsmedaille ontvingen een aantal militairen het Draaginsigne Gewonden, waaronder de vijf militairen die gewond raakten op 14 augustus.

© BON
Provincie:
Tag(s):