woensdag, 9. maart 2005 - 14:41

Meer banen voor vrouwen ondanks daling

Leeuwarden

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het aantal arbeidsplaatsen in Friesland afgenomen. De daling in het afgelopen jaar is echter gering. Dit blijkt uit zojuist vrijgegeven cijfers van het werkgelegenheidsregister Friesland, een samenwerkingsverband van provincie Friesland en de Kamer van Koophandel Friesland.

Het aantal banen van 15 uur en meer in Friesland is in de periode mei 2003-mei 2004 afgenomen met 400; de daling was het jaar daarvoor nog 1000 banen. Daarmee lijkt het dieptepunt van de teruggang van de werkgelegenheid in onze provincie voorbij te zijn. De afname van het aantal arbeidsplaatsen in Friesland komt overeen met een daling van 0,2%; in Nederland als geheel werd een afname van 0,7% geregistreerd (bron: LISA 2004). Dit betekent dat voor het vierde jaar op rij de ontwikkeling van het aantal banen van 15 uur en meer in Friesland gunstiger uitpakt dan de landelijke ontwikkeling.

Terwijl voor het derde achtereenvolgende jaar het aantal werkzame mannen daalt, blijkt dat het aantal werkende vrouwen juist toeneemt. Dit word met name veroorzaakt door de forse afname van de werkgelegenheid in de industrie, de bouw en de landbouw en veel vrouwen hebben de afgelopen jaren vooral werk gevonden in de zorg en het onderwijs. In de periode 1999-2004 is de werkgelegenheid voor vrouwen met maar liefst 19,4% toegenomen, tegenover een groei van slechts 1,5% voor de mannen.©BON
Provincie:
Tag(s):