vrijdag, 1. juli 2005 - 12:31

Meer seks en alcohol dan normaal op vakantie

Amsterdam

Vandaag lanceren het NIGZ en Soa Aids Nederland de nieuwe website www.goedvoorbereid.nl. Deze site richt zich op ouders van kinderen die (voor het eerst) zelfstandig op vakantie gaan. De website bevat informatie en tips van en voor ouders die zich afvragen hoe zij hun kind kunnen voorbereiden op grote verleidingen als alcohol, seks en drugs.

Op vakantie drinken jongeren veel alcohol en hebben ze meer (onveilige) seks dan onder normale omstandigheden. De drempel om aan seks te doen, wordt onder invloed van alcohol alleen maar lager. Het gebruik van een condoom blijft dan vaak afwezig. De site biedt tips voor en door ouders. En ook tieners geven tips over ‘wat moeten ouders wel en niet doen als het gaat om voorlichting’

NIGZ en Soa Aids Nederland hebben ieder hun eigen campagne om jongeren voor te lichten over alcoholgebruik en veilig vrijen. Het is voor het eerst dat de organisaties samenwerken in het voorlichten van ouders.

Alcohol en seks op vakantie: de feiten
Jongens die zonder ouders op vakantie gaan in Nederland drinken gemiddeld 17 glazen per vakantiedag, meiden 7 glazen. In tien dagen vakantie komt dit voor jongens neer op 6 kratten bier en voor meisjes op 50 flesjes mixdrank. De afgelopen drie jaar wordt er aanzienlijk meer onveilig gevreeën tijdens de vakantie. In 2004 heeft bijna de helft van de jongeren geen condoom gebruikt bij seks tijdens de vakantie. Ten opzichte van 2002 is dit een stijging van 20%. Het aantal jongeren dat een condoom meeneemt, blijft over de jaren heen laag. In 2004 neemt slechts een op de 5 jongeren van 15 tot en met 17 jaar condooms mee. Bij 18 tot en met 20-jarigen neemt 34% een condoom mee. In de praktijk blijken jongeren die condooms mee hebben genomen, veiliger te vrijen dan jongeren die dat niet hebben gedaan. Als er alcohol en drugs in het spel zijn, is 46% van de jongeren er niet zeker van of het hen zal lukken om een condoom te gebruiken.

Over seks niet te zwaar
De ene ouder praat makkelijker met kinderen over seks dan de andere. Www.goedvoorbereid.nl geeft informatie over de verschillende manieren om het onderwerp seks op vakantie onder de aandacht te brengen. Het is van belang dat ouders zo open en eerlijk mogelijk proberen te praten met hun kinderen. Stiekem een pak condooms in de tas stoppen scoort niet goed. Kinderen kunnen dat opvatten als een teken van wantrouwen. Beter is als ouders uitleggen waarom zij het belangrijk vinden dat er condooms mee gaan. Pubers vinden het onprettig als ouders in detail treden over hun eigen seksleven. En ook is het tenenkrommend als ouders hun kinderen proberen uit te horen over hun seksuele ervaringen. Hun advies is: houd het algemeen en maak het niet te zwaar.

Open contact over alcohol
Meer dan de helft van de ouders maakt zich wel eens zorgen over het drankgebruik van hun kinderen, zo blijkt uit onderzoek van het NIGZ. Tijdens de vakantieperiode hebben zij hier nog meer reden toe. Dit blijkt uit de ervaringsverhalen van jongeren over het overmatig gebruik van alcohol op vakantie. Deze zijn ook te vinden op goedvoorbereid.nl. Naast de meer bekende gevolgen als katers en overlast wordt ruim aandacht geschonken aan de relatie tussen alcohol en seks. Zoals het meisje van 15 dat laveloos toelaat dat een jongen seks met haar heeft.

Het NIGZ raadt ouders aan om in gesprekken met hun kinderen over alcohol hun eigen ervaringen daarin juist niet te verhullen. Een open contact met de kinderen heeft vaak het beste effect.
Categorie:
Tag(s):