maandag, 24. januari 2005 - 17:56

Meer veiligheid

Den Haag

Het kabinet neemt aanvullende maatregelen om processen van radicalisering tegen te gaan. Zo komen er permanente veiligheidsgebieden waar preventief gefouilleerd kan worden, krijgt de rechter de mogelijkheid een verbod op te leggen voor bepaalde beroepsmatige activiteiten en krijgen van terrorisme verdachte personen een meldingsplicht. Verder krijgen risicogebieden kleurcodes en worden de diverse veiligheidsdiensten fors uitgebreid.

De Nederlandse Spoorwegen, de gemeente Rotterdam, de luchthaven Schiphol en drink- en elektriciteitsbedrijven krijgen vanaf maart een systeem met kleurcodes die horen bij een terroristische dreiging. Het zogeheten alerteringssysteem telt drie kleurcodes: geel (lichte dreiging), oranje (matige dreiging) en rood (hoge dreiging). Op basis van de code zullen beveiligingsmaatregelen worden genomen.

Verder zullen de diverse veiligheidsdiensten de komende jaren fors worden uitgebreid. De inlichtingen-, beveiligings- en opsporingsdiensten krijgen er bijna zeshonderd arbeidsplaatsen bij. Dat hebben ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Vrijdag ging het kabinet akkoord met de nieuwe maatregelen om terrorisme te bestrijden.

Donderdag bleek al dat er voor enkele miljoenen extra geld komt voor de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), de Dienst Koninklijke en Diplomatieke beveiliging (DKDB) en de nationale recherche. Voor volgend jaar hebben ze voor de versterking van de diensten 48 miljoen euro gereserveerd. Dat bedrag loopt op tot meer dan 95 miljoen euro in 2009. In totaal is er ruim 414 miljoen euro beschikbaar.

Het kabinet komt in de brief ook met een uitwerking van maatregelen om haatzaaiende imams aan te pakken. Haatimams zouden een beroepsverbod moeten krijgen als ze in overtreding zijn geweest. Remkes zei vrijdag in NOVA dat het onaanvaardbaar is als imams of andere islamitische geestelijke leiders zich schuldig maken aan haatzaaien ‘in de richting van onze westerse democratie’ of aan de rekrutering van (jonge) moslims voor de jihad of het geven van ruimte daarvoor. ‘De staat moet duidelijk maken wat wel of niet acceptabel is’.

© BON / Foto’s Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):