maandag, 20. juni 2005 - 23:52

Meerderheid Nederlanders wil sexleven verbeteren

Capelle a/d IJssel

Uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Pfizer, blijkt dat één op de zes Nederlanders ontevreden is met hun seksleven. 91% van de ontevreden mensen, en opvallend bijna 40% van de tevreden mensen, wil hun seksleven verbeteren. Vooral mannen klagen meer dan vrouwen en willen vaker verbetering. Het merendeel van de respondenten vindt 'praten over hun seksleven' een goede oplossing om verbetering aan te brengen en denkt dat het een positieve invloed heeft op hun seksleven.

Slechts 4 op de 10 Nederlanders zou dit ook daadwerkelijk bespreken met hun partner en maar 6% met een professionele hulpverlener. Van alle respondenten heeft 4% (of hun partner) een erectiepil gebruikt.

Voor het onderzoek zijn 572 mensen ondervraagd (ouder dan 18 jaar). De ondervraagden vinden een goed seksleven belangrijk en geven afgerond een 7 voor de mate van belangrijkheid. Het belang van een bevredigend seksleven is voor mannen (7,2) groter dan voor vrouwen (6,7). Jongeren hechten meer waarde aan een bevredigend seksleven dan 55 plussers (7,5 versus 6,2).


Vooral 'praten met een partner' en 'meer tijd voor elkaar vrij maken' zijn de meest genoemde acties die mensen zouden ondernemen om hun seksleven te verbeteren. Slechts 1 op de 5 geeft aan dat ze niets zouden doen. Van alle ondervraagden die van mening zijn dat hun seksleven positief wordt beïnvloed door erover te praten, zou 92% dit met hun eigen partner bespreken,15% met een vriend(in) en slechts 12% met hun huisarts. Het blijkt namelijk dat ruim de helft van alle respondenten het moeilijk vindt om met een professionele hulpverlener (huisarts, psycholoog of seksuoloog) over hun seksleven te praten. Eenderde geeft zelfs aan dat ze met niemand makkelijk over seks kunnen praten. Ouderen (1 op de 3) kiezen in vergelijking met jongere groepen (minder dan 1 op de 10) vaker voor een gesprek met de huisarts om het seksleven te bespreken. Ouderen vinden het dan ook relatief gemakkelijker om dergelijke problemen met een hulpverlener te bespreken.

Een ruime meerheid van de Nederlanders (81%) is tevreden over de erectie (van hun partner). 60% is vrijwel altijd tevreden over de erectie. Opmerkelijk is dat vrouwen minder tevreden zijn over de erectie van hun partner (77%) dan mannen zelf (85%). 62% van de 55-plussers geeft aan tevreden te zijn over de erectie (van hun partner). Van alle Nederlanders heeft 4% (of hun partner) een erectiepil gebruikt.
Categorie:
Tag(s):