vrijdag, 14. januari 2005 - 10:41

Microsoft Nederland jaagt op illegale licenties

Microsoft Nederland heeft contact gezocht met een onbekend aantal Nederlandse bedrijven vanwege het oneigenlijk gebruik van de software-licenties. In sommige gevallen zou het gaan om forse schadeclaims.

Volgens Webwereld.nl zou dit tot veel onbegrip en woede hebben geleid bij de betrokken bedrijven.

De gehele kwestie zou gaan om de OEM-licenties. Dit zijn licenties die uitgegeven worden bij nieuwe computers en zijn stukken goedkoper dan het losse software-pakket in de winkel.

Die onderdelen zijn nodig om een machine te kunnen identificeren als legaal, stelt Microsoft. Tegenover The Register verklaart een woordvoerder voor Microsoft dat resellers op die manier ongecontroleerd kopieën kunnen installeren, zonder licentiekosten te betalen.

Advocaat Kernkamp noemt Microsofts licentiepolitiek 'buitengewoon schimmig' en stelt dat Microsoft in de Verenigde Staten wel degelijk losse licenties verkoopt. In Webwereld noemt Microsoft de actie noodzakelijk om "het distributiekanaal bewust te maken van illegale software". Op de vraag of stickerlicenties wel illegaal zijn, wilde Microsoft niet reageren.
Categorie:
Tag(s):