vrijdag, 3. juni 2005 - 19:49

Midden-Limburg herbergt Keltische muntschat

Venlo

In Echt is een Keltische muntschat bestaande uit 17 munten gevonden. Dit heeft het Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek vrijdag bekendgemaakt. De munten komen waarschijnlijk uit de periode van 50 tot 20 voor Christus.

De vondst kwam aan het licht nadat een amateur-archeoloog een zilveren Keltische munt op een akkerveld aantrof. Na verder zoeken vond hij er nog zeven. Vervolgens heeft hij zijn vondst gemeld bij de Archeologische afdeling van de Vrije Universiteit. Zij hebben met steun van de provincie Limburg in april een opgraving in het betreffende gebied gedaan.

De vondst van de munten lijkt te bevestigen dat ondermeer de Limburgse Maasvallei behoorde tot de invloedsfeer van de Keltische La Tènecultuur. Ook andere archeologische vondsten wijzen in die richting. Dit zou betekenen dat de late IJzertijdsamenlevingen in Zuid-Nederland complexer waren dan tot nu toe werd aangenomen.

De munten worden zaterdag gepresenteerd aan het publiek in het Limburgs Museum tijdens een persconferentie. © BON/John Peters
Provincie:
Tag(s):