woensdag, 13. april 2005 - 16:50

Mijnenvegers actief op Noordzee

Amsterdam

Enkele mijnenjagers van de Koninklijke Marine zijn op de Noordzee begonnen met het opruimen van explosieven. Kwamen er in het hele afgelopen jaar maar 47 meldingen van explosieven binnen. Nu zijn er in een paar dagen al tientallen meldingen geweest, zodat een grote opruimactie is gestart.

In de Noordzee zijn volgens de Marine zo’n twaalf locaties waar veel explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Voor de kust van IJmuiden ligt een van de twee munitiestortplaatsen uit de oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werden de overgebleven kogels en granaten er gedumpt. Een andere beruchte locatie is tussen IJmuiden en Den Helder langs de Bruine bank. Maar een echt mijnen gevaarlijk gebied is volgens de Kustwacht het gebied ten noorden van de Nederlandse kust en in de Duitse Bocht.

De Nederlandse overheid heeft al jaren een soort statiegeldregeling voor het ophalen en aan land brengen van scheepsgranaten, torpedo’s, zeemijnen en vliegtuigbommen. Hier wordt echter niet of nauwelijks gebruik gemaakt. De vissers zijn niet extra alert sinds het ongeluk met de Maarten Jacob vorige week, de meeste vissers noemen het een vreselijk incident, maar daar blijft het dan ook bij.© BON / Miranda van der Sloot
Provincie:
Tag(s):