donderdag, 26. mei 2005 - 17:15

Milieuvriendelijke raket

Delft

Studenten van de Faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft testen vrijdag een methaan raketmotor. Methaan staat als brandstof momenteel erg in de belangstelling als alternatief voor waterstof. Het geldt als milieuvriendelijker en gebruikersvriendelijker als de brandstoffen die momenteel worden toegepast in de Space Shuttle en de Ariane V. Het is voor het eerst dat studenten een dergelijke “groene aandrijving� voor raketten testen.

Het ontwerp is namelijk behoorlijk complex en omvangrijk. Er wordt namelijk gewerkt met explosieve gassen onder extreme drukken die met hoge voltages in de motor ontstoken worden. Indien deze testen op 27 mei succesvol worden afgerond, gaan de studenten begin juli bij EADS Space Transportation in Trauen (Duitsland) vervolgtesten uitvoeren. Het uiteindelijke doel is om deze motor als basis te gebruiken voor een raket waarmee het Europese amateur hoogterecord wordt verbeterd tot boven de 40 km. Dit record staat momenteel op 10 kilometer.

De testen van 27 mei worden uitgevoerd onder toezicht van de Nederlandse Landmacht op het Artillerie Schietkamp (ASK) in ’t Harde bij Oldenbroek tijdens de halfjaarlijkse lanceercampagnes van de NEderlandse federatie voor Raket Onderzoek (NERO). NERO is een federatie van amateur raketclubs in Nederland die zich sinds 1959 bezig houden met het ontwikkelen en bouwen van sonderingsraketten. De Delftse lucht- en ruimtevaartstudenten zijn vertegenwoordigd in Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE).

Provincie:
Tag(s):