vrijdag, 22. april 2005 - 14:10

Militaire voertuigen zorgen voor overlast

Gulpen-Wittem

De gemeente Gulpen-Wittem krijgt regelmatig opmerkingen vanuit de bevolking over militaire oefeningen in deze regio. Meestal gaat het dan om jeeps die door natuurgebieden rijden. Soms zijn deze klachten terecht en worden er inderdaad regels overtreden.
<BR>Maar uit onderzoek is ook gebleken dat het niet altijd voertuigen van defensie betreft, die door stilte- en andere natuurgebieden rijden.

Vaak zijn het particulieren die met, van defensie gekochte, jeeps de regels in de buitengebieden overtreden. Het verschil tussen particuliere en militaire jeeps of landrovers is af te lezen aan de kentekenplaten.
De Koninklijke Landmacht gebruikt de letters KZ of KV in het midden, de Koninklijke Luchtmacht LM aan het begin en de voertuigen van de Koninklijke Marine beginnen met de letters KM.

Om problemen te voorkomen heeft de gemeente met defensie afspraken gemaakt over oefeningen in onze regio. Uiteraard moeten ook militairen zich aan de regels en de daarbij behorende verkeersborden houden. Defensie heeft daarom een kaart gekregen waarop alle stiltegebieden in onze gemeente duidelijk aangegeven zijn. Voor oefeningen met een bijzonder karakter, zoals bivakkeren in beschermde gebieden, wordt de gemeente op de hoogte gebracht.
Bij overtredingen door particulieren moet de politie ingeschakeld worden. Aan de hand van de kentekens kan deze de overtreders achterhalen.

Bij het constateren van een mogelijke overtreding door militaire voertuigen in natuurgebieden is het dus zaak om vooral goed te letten op de kentekens en aan de hand daarvan de politie oftewel de gemeente te informeren. Bijzonder militaire oefeningen worden in de toekomst ook vermeld op de website van de gemeente Gulpen-Wittem. © BON
Provincie:
Tag(s):