dinsdag, 13. september 2005 - 18:17

Miljoen Nederlanders incontinent of problemen bekkengebied

Heerenveen

‘Meer dan een miljoen Nederlanders boven de 18 jaar hebben last van urineverlies of andere problemen in het bekkenbodemgebied zoals verzakkingen, pijnklachten, terugkerende blaasontsteking, obstipatie of ontlastingverlies’, zegt Stichting Incontinentie en Bekkenbodemzorg. De problemen variëren in ernst; van incidenteel urineverlies bij inspanning tot zeer ernstige problemen die het functioneren in het dagelijks leven belemmeren door praktische én sociale gevolgen.

Bijna tweederde van de mensen die te lijden hebben onder deze klachten gaat niet naar de huisarts. Een klacht als urineverlies is immers niet direct bedreigend voor de gezondheid. Daarnaast vinden veel mensen het een moeilijk onderwerp om te bespreken. Zij weten niet dat er meestal meer mogelijk is dan gebruik van opvangmaterialen. Jammer, vindt de stichting, want er zijn tegenwoordig volop behandelmogelijkheden die veel minder ingrijpend zijn dan dat men vaak denkt.

Daarom opent op 15 september ‘Sec’ haar deuren in Heerenveen, een initiatief van de Stichting Incontinentie en Bekkenbodemzorg. ‘Sec’ is een zelfstandig behandelcentrum voor incontinentie en andere bekkenbodemaandoeningen, haar deuren in Heerenveen. Dit gespecialiseerde centrum, waar wordt samengewerkt door een uroloog, gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut en incontinentie-verpleegkundige, is uniek in de regio.

Zo moet ‘Sec’ moet laagdrempelig en klantvriendelijk zijn. Het centrum biedt vrijblijvend advies en geeft voorlichting aan patiënten. Voor een behandeling bij ‘Sec’ is wel een verwijzing door de huisarts noodzakelijk.

Dr. P.L. Venema, uroloog, is 1½ jaar geleden met een vergelijkbaar initiatief in Den Haag begonnen en heeft al vele honderden patiënten met hun klachten kunnen helpen. De Stichting streeft er naar een serie gespecialiseerde behandelcentra op te zetten onder de naam Sec. De vestiging in Heerenveen is de eerste uit deze reeks.©BON/foto: DASfotografie
Provincie:
Tag(s):