donderdag, 14. april 2005 - 19:56

Minister Verdonk in gesprek met jongeren in Venray

Venray

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft donderdag een bezoek gebracht aan de gemeente Venray. Tot het bezoek is besloten na de confrontatie op 2 april tussen autochtone en allochtone jongeren, nadat de Turkse moskee was bekogeld met bierflessen. Minister Verdonk wilde zich persoonlijk op de hoogte stellen van de problematiek tussen de verschillende groepen jongeren van de afgelopen maanden door met hen in gesprek te gaan.

Na een eerste gesprek op het gemeentehuis met burgemeester Waals ging zij naar het Raaylandcollege waar ze met allerlei jongeren sprak. Van alle betrokkenen wilde zij horen wat er nu eigenlijk speelt. Terug op het gemeentehuis was er een persmoment, waarbij de minister nogmaals met de jongeren in gesprek ging. Tijdens deze gespreksronde stapte de vertegenwoordiging van jongerencentrum Dingus op, omdat zij vinden dat ze niet gehoord worden. Ook vinden ze dat ze te gemakkelijk mede schuldig worden bevonden aan het ontstaan van de confrontatie van begin april.

Tijdens de afsluitende persconferentie zei minister Verdonk waarom ze uitdrukkelijk geen
persaanwezigheid wenste tijdens sommige onderdelen van haar programma. Zou de pers aanwezig zijn geweest, dan waren de gesprekken waarschijnlijk toch anders verlopen. Ze wilde zo naturel mogelijk met de jongeren kunnen communiceren. Daarnaast gaf ze aan tevreden te zijn dat er zoveel jongeren aanwezig waren bij de gesprekken. Het verwijt dat de gemeente de ontstane problematiek niet adequaat heeft aangepakt vond ze ongegrond. Volgens Verdonk heeft de gemeente wel degelijk iets aan de problematiek gedaan. Een van de resultaten is in ieder geval dat de gemeente weer met jongerencentrum Dingus om de tafel gaat zitten.

Over 4 weken komt de minister weer terug naar Venray om te kijken hoe de problematiek verder wordt aangepakt. © BON/Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):