maandag, 14. maart 2005 - 11:54

Mobiele trajectcontrole in Flevoland

Lelystad

Automobilisten in Flevoland kunnen vanaf maandag op hun snelheid worden gecontroleerd middels een verplaatsbare trajectcontrole. Het systeem wordt in Lelystad in gebruik genomen. Trajectcontrole is een manier om de snelheid van weggebruikers te meten. De snelheid wordt over een bepaald traject berekend: aan het begin en aan het eind wordt de weggebruiker gefotografeerd en het systeem berekent hoe snel de weggebruiker het traject heeft afgelegd.

Dit systeem is al langer bekend in Nederland, maar voor de eerste keer is het systeem nu mobiel. Op die manier kan het op iedere dag op een ander locatie worden ingezet.

Om trajectcontrole in te zetten moet het specifieke stuk wegdek minimaal 3 kilometer lang zijn en liefst geen op- en afritten hebben. Daarnaast heeft het het meeste effect op wegen waar veel ongevallen gebeuren. De trajectcontrole werkt op ieder uur van de dag en de pakkans is 100%. Het systeem zal in Flevoland worden ingezet op wegen waar ernstige ongevallen plaatsvinden door te hoge snelheid.
De ervaring tot nu toe met trajectcontrole is, dat weggebruikers zich aan de snelheid houden. Het heeft dus een positieve uitwerking op de verkeersveiligheid en het milieu. © BON

Provincie:
Tag(s):