dinsdag, 27. december 2005 - 11:05

'Modern pesten'

Rotterdam

Naar schatting gaan meer dan 350.000 kinderen in ons land gebukt onder hevige pesterijen. Sinds de komst van internet maar ook de mobiele telefoon is er een nieuwe vorm van ‘modern pesten’ bijgekomen. Met het 'nieuwe pesten' via de moderne informatie en communcatietechnologie (ICT), zoals e-mail en short message services (sms), de tekstberichten via de mobiele telefoon, is voor veel kinderen maar ook scholen een nieuw fenomeen aangebroken waar voorlopig nog geen adequate oplossing voor handen is.

Een vertrouwenspersoon van het Stedelijk College Zoetermeer (SCZ) krijgt wekelijks tientallen leerlingen bij zich die melding maken van pesterijen via internet of het mobieltje. Volgens de vertrouweling, die de kinderen opvangt en begeleidt, gaat deze nieuwe vorm van pesten in sommige gevallen erg ver.

Het komt zelfs een enkele keer voor dat kinderen via SMS met de dood worden bedreigd. Ook de Onderwijs Inspectie ziet de laatste jaren een toename in het aantal meldingen van pesterijen op scholen via de moderne communicatieapparatuur, aldus woordvoerder Harm van Gerven. Scholen zullen hierin duidelijk een stelling moeten nemen, omdat het ‘moderne pesten’ niet normaal is.

Veel ouders weten vaak niet wat zich allemaal afspeelt, of waarom hun kind ineens niet meer naar school wil. Pesten is vaak structureel en brengt kinderen tot wanhoop, waarbij kinderen soms in hele ernstige situaties zo ver gaan dat ze een eind maken aan hun leven.
Provincie:
Tag(s):