vrijdag, 6. mei 2005 - 13:29

'Moederdagdrukte' bij bloemenveiling

Aalsmeer

De veilklokken op de Bloemenveiling Aalsmeer draaien vrijdag op volle toeren. Ruim 12.000 karren moeten vandaag 'langs de klok'. Het zijn drukke tijden in de aanloop naar Moederdag a.s. zondag. Als traditie vertegenwoordigt de roos een groot aandeel in die Moederdagomzet. Van de 12.000 karren met allerlei soorten bloemen en planten zijn ruim 5000 karren volgestapeld met fusten vol rozen in allerlei kleuren en vormen.

De rode roos blijft ook op Moederdag zoals elk jaar het beste scoren. Op deze grootste wereldmarktplaats voor bloemen en planten worden in een 'normale' week per dag al 20 miljoen stelen bloemen en 2 miljoen planten verkocht. In de week voor Moederdag kan dat oplopen tot wel 35 miljoen stelen bloemen en 9 miljoen planten. Bedraagt de omzet in een 'normale' week 30 miljoen euro, in de week voor Moederdag is dat rond de 45 miljoen euro.

Niet alleen moeders in Nederland worden dit jaar op 8 mei met bloemen verwend. Ook in Amerika, Japan, Canada, Griekenland, Zwitserland, Oostenrijk, België, Duitsland, Denemarken, Tsjechië, Slowakije, Finland, Estland en Litouwen is het dit jaar op 8 mei Moederdag. Portugal, Spanje, Letland en Hongarije waren ons met Moederdag op 1 mei een week voor, terwijl moeders in Zweden en Frankrijk pas op 29 mei aan de beurt zijn. Ook die feestdagen zorgen voor meer omzet en drukte bij Bloemenveiling Aalsmeer.
Andere belangrijke bloemendagen in het jaar zijn Internationale Vrouwendag (8 maart), Valentijn (14 februari), Pasen en Kerstmis. Moederdag is de 2e bloemendag: sinds 2000 worden met Valentijn nog net iets meer bloemen cadeau gedaan.


© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):