donderdag, 3. februari 2005 - 16:02

Mogelijk weer ganzenjacht

Alkmaar

Grauwe ganzen zorgen voor behoorlijk wat problemen in Noord-Holland. Toen begin jaren zeventig de ganzen eindelijk weer gingen broeden in Nederland was men opgetogen. Maar inmiddels broeden er zo'n 12.000 ganzenparen in ons land.

De grauwe gans verdween vorige eeuw als broedvogel uit ons land door een combinatie van natuurverloedering en de jacht. Sinds de mens zich meer en meer bewust is van de natuur en deze zienderogen opknapt, komen de Grauwe ganzen weer terug. Maar met hen dus ook de overlast die overmatig veel ganzen veroorzaken. Deze ganzen, pakweg 20.000 exemplaren, bezorgen boeren veel schade. Ze vreten het gras in de weilanden op.

Op Texel speuren medewerkers van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de nesten af. Ze prikken de eieren lek zodat ze niet meer uitkomen. Vijfhonderd broedparen is het maximum. Natuurmonumenten heeft onlangs op landelijk niveau de deur geopend naar eventuele ganzenjacht in natuurgebieden.
Ook landschap Noord- Holland overweegt afschot. Hier tobt men met grote groepen ganzen in de Hempolder (Alkmaardermeer). Woordvoerder R. in 't Veer: ‘Ganzen afschieten is niet onze eerste optie. Maar we sluiten het ook niet uit. We proberen het eerst met het afrasteren van gebieden waar we ze niet willen hebben’. Overigens zullen in Noord-Holland op korte termijn gebieden aangewezen worden waar ganzen ongestoord kunnen foerageren, zonder jachtrisico. © BON / Miranda van der Sloot
Provincie:
Tag(s):