dinsdag, 3. mei 2005 - 14:29

Mohammed B. leider Hofstadgroep

Rotterdam

Dinsdag is bij de rechtbank in Rotterdam de tweede pro forma-zitting in de zaak tegen de leden van de Hofstadgroep van start gegaan. Twaaf radicale moslim staan terecht voor deelname aan een terroristische organisatie. Hen wordt onder andere het beramen van aanslagen op Tweede Kamerleden Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali ten laste gelegd. Ook worden ze ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan de moord op filmmaker Theo van Gogh.

Een aantal van de verdachte werden direct na de moord op Van Gogh opgepakt. Ze zouden bevriend zijn met Mohammed B., de vermeende moordenaar van Van Gogh, en regelmatig bij heb over de vloer gekomen zijn. Twee andere verdachten, Jason W. en Ismail A., zijn gearresteerd bij de belegering van de Haagse wijk Laakkwartier.

11 November van het vorige jaar viel de politie de woning aan de Antheunisstraat in Den Haag binnen na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De dienst had Jason W. naar de, met afluisterapparatuur geprepareerde, woning gelokt om de groep in de gaten te houden.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte dinsdag voor het eerst bekend dat Mohammed B. een leidinggevende rol binnen het terreurnetwerk vervulde. Deze conclusie zal voor het OM het belangrijkste gegeven zijn om aan te tonen dat de Hofstadgroep ook daadwerkelijk een terroristische organisatie is.

Een andere vermeend leider van de groep, Redouan al I. alias de Syriër, heeft aan de arrestaties van eind vorig jaar kunnen ontkomen. Op de ochtend van de moord op Van Gogh zou hij Nederland uitgesmokkeld zijn. Daarvoor zou hij geregeld met zijn vrouw en pasgeboren kind in de Haagse wijk Moerwijk gesignaleerd zijn. Ook zou de Syriër geregeld de woning aan de Antheunisstraat bezocht hebben.

©BON / Foto’s Ronald Fleurbaaij / FBF.nl
Provincie:
Tag(s):