zondag, 10. juli 2005 - 20:32

Mohammed B. onder dwang bij rechtszaak

Amsterdam

Maandagochtend is in de zwaarbewaakte rechtbank ‘De Bunker’ in Osdorp de rechtzaak tegen de verdachte van de moord op Theo van Gogh, Mohammed B voortgezet. Ondanks een weigering van Mohammed B. om maandag te verschijnen bij de rechtbank, zal hij toch moeten komen nadat de rechter een verzoek van het Openbaar Ministerie om B. te dwingen heeft ingewilligd.

Hieronder volgt een op tijd gerangschikt overzicht van de tot nu toe bekende feiten:

021104 Amsterdam
Vanmorgen rond 8.30 uur is Theo van Gogh in de Lineausstraat voor het stadsdeelkantoor vermoord. De verdachte is een 26-jarige man met een dubbele nationaliteit, Nederlandse en Marokkaanse. In de borst van het lichaam van van Gogh zouden volgens ooggetuigen 2 messen door de verdachte zijn gestoken met aan een van de messen een briefje. De verdachte is na een schietpartij in het Oosterpark, gewond aan zijn been, aangehouden door de politie.

14-12-04 Amsterdam
Maandagavond zijn er op een drietal plaatsen in Amsterdam opnieuw woningen onderzocht door het Forensische team van de politie Amsterdam-Amstelland.
In de Marianne Philipsstraat waar Mohammed B. woonde, is de woning van zijn buurman vanavond onderzocht. De recherche heeft diverse spullen meegenomen, waaronder flessen, schoonmaakmiddelen, kleding voor onderzoek in het lab.

25-01-05 Amsterdam
Woensdag is in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp de pro-forma zitting begonnen van Mohammed B. Zijn advocaat Mr. Plasman liet tijdens de eerste procesdag weten dat Mohammed B. volledig verantwoordelijk wil worden gehouden voor de moord op Theo van Gogh en dat B. niet verminderd toerekeningsvatbaar wil worden geacht. Hiermee geeft B. aan niet mee te willen werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.
De rechtbank dacht hier duidelijk anders over, en heeft tijdens deze eerste pro-forma zitting besloten dat B. een onderzoek zal moeten ondergaan in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Het Openbaar Ministerie heeft sterk de indruk dat B. niet alleen heeft gehandeld, met name in de voorbereidende fase. Hiernaar zal het OM verder onderzoek doen.

09-04-05 Leidschendam
De AIVD, de inlichtingendienst, heeft mogelijk cruciale informatie genegeerd over Mohammed B, de verdachte van de moord op Theo van Gogh, na zijn arrestatie eind september 2004 voor zwartrijden met de tram.
Ongeveer vijf weken voor de moord op van Gogh, werd B. aangehouden als zwartrijder en zou er destijds concrete informatie bij hem zijn aangetroffen over zijn internetgedrag maar ook zijn relatie met Mohammed al I., de Syrische geestelijke leider van de Hofstadgroep, en over bezoek aan meerdere gevangenissen. Dit meldt de Volkskrant zaterdag.

Dit zou blijken uit een nog niet eerder gepubliceerd proces-verbaal waarin staat dat de AIVD deze informatie pas eind december 2004 heeft overgedragen aan de officier van justitie.

Mohammed B. wordt door de officier vervolgd voor de moord op van Gogh. Wat er tussentijds met deze informatie is gebeurd is nog onduidelijk. De AIVD onthoudt zich van commentaar.

13-04-05 Amsterdam
Mohammed B. kwam woensdagmiddag aan in de streng beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp omdat hij zijn zegje wilde doen. Mohammed B. kwam binnen op krukken doordat hij kort na de aanslag op van Gogh door de politie in zijn been werd geschoten en daar nog steeds hinder van ondervindt. Bij het binnentreden van B. in de rechtszaal werden de aanwezige familieleden en vrienden van Theo van Gogh voor het eerst geconfronteerd met de moordenaar.

Aan het slot van de drie kwartier durende pro forma-zitting sprak de 27-jarige Mohammed B. dat 'de officier een vals beeld naar buiten heeft gebracht’ en 'ik ben hier om dat beeld te ontkrachten'. Hierbij doelde Mohammed erop dat eerder door Van Straelen een beeld was geschetst over de betrokkenheid van zijn broer.

08-07-05 Hilversum
Advocaat Plasman maakte vrijdagavond in het NOS journaal bekend gemaakt dat zijn cliënt Mohammed B, de verdachte van de moord op Theo van Gogh, weigert maandag naar de rechtbank in Amsterdam te komen.

Ook wil hij dat zijn raadsman geen pleidooi houdt voor de rechtbank. Vrijdag heeft Plasman de rechtbank per brief op de hoogte gebracht. Persofficier H. Festen verklaarde dat het Openbaar Ministerie heeft verzocht Mohammad B. onder dwang naar de rechtbank te laten overbrengen.

Dat betekent dat B. onder dwang naar de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp kan worden gebracht. De rechter heeft vandaag het verzoek van het OM ingewilligd. Dit betekent dat het proces maandag gewoon doorgaat. Toch zal deze zitting uniek worden in de Nederlandse rechtsgeschiedenis, omdat zowel de advocaat als B. niks zullen zeggen.
Provincie:
Tag(s):