woensdag, 27. juli 2005 - 10:22

Mohammed B. ook vervolgt voor rol Hofstadgroep

Rotterdam

Woensdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekend gemaakt Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, ook voor zijn rol binnen de Hofstadgroep te zullen vervolgen. Het OM liet eerder doorschemeren B. als vermoedelijke leider van de terreurgroep te zien. Hiermee wil het OM de terroristische aard van de groep aantonen. B. werd dinsdag tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op de filmmaker en columnist.

De rechtszaak tegen de twaalf verdachten die voor de rechtbank van Den Haag moeten voorkomen, zal in een extra beveiligde zaal van de rechtbank van Rotterdam plaatsvinden. Ook zullen de in Londen opgepakte Rachid B. en Nouredine el F. voorkomen. De 32-jarige B. zou de dag voor de moord op Van Gogh de Syriër, die als geestelijk leider van de Hofstadgroep wordt beschouwd, het land uit hebben gesmokkeld. B. werd eind juni in Londen gearresteerd en eerder deze week aan Nederland uitgeleverd. Foto's Fred Byrman

Nouredine el F. werd 22 juni samen met zijn vrouw Soumaya S. op het Amsterdamse metrostation Lelylaan gearresteerd. In zijn openstaande rugzak trof de politie een doorgeladen machinepistool en munitie aan. Soumaya S. heeft eind juni getracht om de privéadressen van politici via een apotheek in Den Haag te achterhalen.

Het Algemeen Dagblad meldde woensdag dat Justitie een afscheidsbrief van een bekeerde moslima heeft gevonden. In de brief kondigt Martine van den O. over twee dagen een belangrijke gebeurtenis aan. Wat die gebeurtenis is, is nog niet bekend. Van den O. lijkt in haar brief afscheid te nemen van haar vriendin Soumaya S.

©BON / Foto FBF.nl
Provincie:
Tag(s):