woensdag, 19. januari 2005 - 11:46

Momentopname

Delft

De faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft heeft werkelijke metingen gemaakt van de beving en vloedgolf in Azië. De tot nu toe vertoonde modelvoorspellingen op TV zijn berekend door computers. Delftse onderzoekers hebben de vloedgolf vastgelegd met radarhoogtemeters en de beweging van de aardkorst met GPS. Op de beelden van de TU heeft de vloedgolf een hoogte van 1.40 meter en een lengte van 200 kilometer. Ook is te zien dat het eiland Phuket in Thailand door de beving 10 centimeter is opgeschoven.

Het is nog nooit gelukt van eerdere tsunami’s dergelijke beelden te verkrijgen. Sinds 1980 meet de TU Delft het zeeniveau. De satellieten draaien veertien keer per dag rond de aarde. Het was 'puur toeval' dat een aantal satellieten net in de buurt van de zeebeving was.

De beving heeft tot gevolg dat gebieden tot op wel 1500 km van het epi-centrum van de aardbeving zijn verschoven. Volgens de eerste berekeningen is de aardkorst tijdens de aardbeving in het epi-centrum van de zeebeving ongeveer 10-25 meter verplaatst. De grootste vervormingen op het eiland Sumatra zijn in de orde van 1 meter. Singapore is volgens GPS-metingen met 2 cm verschoven en het eiland Phuket, op 750 km afstand van het epi-centrum, is 10 cm verschoven.

© BON / TU Delft
Provincie:
Tag(s):