donderdag, 14. juli 2005 - 20:10

Moncoutié laat Fransen juichen

Op 'Quatorze Juillet' heeft de Fransman David Moncoutié de twaalfde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Op de slotklim van de dag liet hij zijn medevluchters achter en ging daarna 35 kilometer solo naar Digne-les-Bains.

De drager van de groentrui Tom Boonen kwam niet meer aan de start in Briancon. Hij ondervond nog te veel last van de knie waarop hij woensdag ten val kwam. De strijd om het groen ligt dus weer helemaal open en Hushovd en O’Grady waren dan ook van plan om in deze �overgangsetappe� al de nodige punten binnen te halen. Ze maakte deel uit van een kopgroep van 13 man die op ongeveer 115 kilometer voor de meet tot stand kwam.

Op de nationale feestdag in Frankrijk zijn de Franse renners zoals gewoonlijk zeer actief en in de kopgroep zaten dan ook Halgand, Casar en Moncoutié. De overige renners waren Schreck, Lombardi, Arrieta, Giunti, Garate, Vicioso, Pellizotti en Merckx.

Op de col du Corobin, de voorlaatste klim van de dag, sprong Moncoutié weg uit de kopgroep. Op de top had hij 35 seconden voorsprong op een 7-tal renners en hij hield ook stand in de afdaling. In de daarop volgende 30 kilometer slaagden de zeven er niet in om de halve minuut dicht te rijden. Het Franse feestje was met ritwinnaar Moncoutié dus compleet.

Hushovd won de sprint van O’Grady om de negende plaats en deed dus goede zaken in de strijd om het groen. McEwen won nog wel de sprint van het peleton, maar het is nu Hushovd die het puntenklassement aanvoert en de trui van Boonen overneemt.

Rituitslag 12e etappe
1. David Moncoutié (Fra) 4.20.06
2. Sandy Casar (Fra) + 0.57
3. Angel Vicioso (Spa) z.t.
4. Patrice Halgand (Fra) z.t.
5. José Luis Arrieta (Spa) z.t.
6. Franco Pellizotti (Ita) z.t.
7. Axel Merckx (Bel) z.t.
8. Juan Manuel Garate (Spa) z.t.
9. Thor Hushovd (Noo) + 3.15
10. Stuart O'Grady (Aus) z.t.
Categorie:
Tag(s):