zondag, 10. juli 2005 - 16:30

Montoya pakt overwinning in Engeland

Juan-Pablo Montoya weet vandaag met de McLaren MP4-20 de Britse Grand Prix op zijn naam te schrijven. Teamgenoot Kimi Raikkonen eindigt ook op het podium. De Fin klimt vanaf een twaalfde startplek uitstekend op naar de kop. Tweede wordt Fernando Alonso met de Renault.

Juan-Pablo Montoya weet vandaag met de McLaren MP4-20 de Britse Grand Prix op zijn naam te schrijven. Teamgenoot Kimi Raikkonen eindigt ook op het podium. De Fin klimt vanaf een twaalfde startplek uitstekend op naar de kop. Tweede wordt Fernando Alonso met de Renault.

De start van de race verloopt alles behalve vlekkeloos. In de formatieronde liet Takuma Sato vlak voor de grid zijn motor afslaan, echter wordt de start niet afgebroken, maar even later een safety car ingezet. Vlak na de eerste start weet de als derde gekwalificeerde Montoya meteen de leiding te pakken voor Alonso en Button. Ook teamgenoot Kimi Raikkonen, die vanwege een motorwissel vanaf de twaalfde positie moest starten, weet een prima start te maken. De Fin klimt vier plaatsen op.

De safety car verblijft slechts één ronde op de baan, waarna de herstart alweer plaatsvindt. Leider Juan-Pablo Montoya weet al een vroeg punt te vinden waar hij vol gas geeft, zodat Fernando Alonso geen kans kreeg de Colombiaan terug te pakken.

De eerste coureurs stoppen al in de elfde van de zestig rondjes, echter stopt Jenson Button als één van de eerste koplopers pas in de twintigste ronde. De Brit, die vanaf de derde plaats binnenkwam, komt terug achter Schumacher en Raikkonen op de zesde plaats. Ook leider Montoya komt twee ronden later binnen, waarbij Alonso tijdelijk de leiding van de race pakt. Echter gaat Alonso na één ronde ook naar binnen voor brandstof en komt vlak achter ‘JPM’ de baan weer op. Giancarlo Fisichella pakt hierdoor tijdelijk de leiding.

Kimi Raikkonen is inmiddels opgeklommen tot achter het vechtende duo Montoya en Alonso. Doordat de Fin nog een pitstop moet maken kan hij de Renault-rijder gemakkelijk voorbij steken, echter moet ook Kimi al snel en als laatste coureur naar binnen. Hierna is de racevolgorde weer duidelijk met Montoya op kop met Alonso drie seconden achter zich. Jenson Button heeft zijn derde startplek verloren aan Fisichella. Vijfde is Rubens Barrichello, gevolgd door Kimi Raikkonen, die Michael Schumacher vijf seconden achter zich heeft gelaten. Schumi pakte op zijn beurt Jarno Trulli, die achtste ligt.

Met nog 16 rondjes te gaan tot de finish maakt de leider van de race, Juan-Pablo Montoya, zijn laatste pitstop. De Colombiaan valt terug tot de derde positie achter Giancarlo Fisichella, die ook meteen de pits induikt. Zonder geluk echter, want de Renault-rijder laat zijn motor afslaan en vergooit een podium aan Kimi Raikkonen.

Ondertussen rijdt Nederlander Christijan Albers ook een prima race, zij het achterin het veld. Albers racet tegen teamgenoot Patrick Friesacher en niemand anders, maar weet wel een voorsprong van ruim 40 seconden op Patrick te krijgen.

De laatste man op de baan die een pitstop maakt is Fernando Alonso, die de race leidt als hij 11 ronden voor de pits naar de pits gaat. De Spanjaard heeft 19 seconden op de nummer twee: Juan-Pablo Montoya. Het blijkt niet genoeg en Montoya pakt opnieuw de leiding.

De race finisht ook met 'Monty' aan kop, Alonso op de tweede en Raikkonen sterk op de laatste podiumplaats. Vierde wordt Giancarlo Fisichella, die het podium na een fout tijdens de pitstop mist. Vijfde eindigt ‘local hero’ Jenson Button enigszins teleurstellend vanaf een derde startplaats. Zesde eindigt Michael Schumacher, gevolgd door Barrichello en Ralf Schumacher.
Categorie:
Tag(s):