vrijdag, 17. juni 2005 - 20:33

Montoya wint eerste strijd

Zojuist is de eerste vrije training van de Grand Prix van de Verenigde Staten verreden, de eerste sessie die het weekend op het circuit van Indianapolis in zal luiden. De eerste strijd is gewonnen door de McLaren van Juan Pablo Montoya. Hij houdt de testcoureur van Toyota, Ricardo Zonta, en Renault-coureur Fernando Alonso vlak achter zich.

De testsessie wordt geopend door onze landgenoot Robert Doornbos, die na afwezigheid van twee Grand Prix eindelijk weer in actie mag komen op het hoogste niveau van de autosport. De coureur van Jordan wordt snel gevolgd door vele andere coureurs, maar erg veel actie is er niet te zien aangezien het voor iedereen slecht een installatieronde betreft. Pas een aantal minuten na het startsein komen de serieuze tijden.

De eerste met een serieuze tijd is Ricardo Zonta, de Braziliaan die als testcoureur functioneert voor het team van Toyota. Als er haast een kwartier voorbij is, staat er ineens een bolide van het team van McLaren stil. Het is testcoureur Pedro de la Rosa, die dit weekend boven Alexander Wurz is verkozen. Later blijkt de Spanjaard een probleem te hebben gehad met zijn motor, waardoor de Duitse krachtbron van Mercedes ineens afsloeg.

Gedurende de hele sessie is het de meest verse Formule 1-coureur, de Amerikaan Scott Speed, die zich continu blijft verbeteren. Lang is hij aan de bovenkant van de tijdentabel te vinden, totdat de grote namen zoals Michael Schumacher en Mark Webber naar buiten schieten. De eerstgenoemde maakt nog een spannend moment mee als Minardi-coureur Christijan Albers een schuiver maakt en de Duitser op een haar na mist.

Een kwartier voordat de testsessie daadwerkelijk is afgelopen barst de strijd echt los. Bijna iedereen schiet de baan op en namen die voor deze actie nog bovenaan de tijdentabel stonden moeten vrezen voor hun hoge notering. De Colombiaan Montoya rijdt snel een snelste tijd, maar de echte strijd lijkt zich rond de tweede plek af te spelen. Jenson Button, Giancarlo Fisichella, Fernando Alonso, Ricardo Zonta en Nick Heidfeld strijden allen om plaats twee, die uiteindelijk wordt gewonnen door Zonta.

Al met al een zeer spannende sessie, voornamelijk op het eind. Met uitstapjes van Narain Karthikeyan, Kimi Raikkonen, Jacques Villeneuve en Rubens Barrichello hebben de toeschouwers waar voor hun geld gekregen. Om 21:00 uur Nederlandse tijd zal de tweede testsessie beginnen.
Categorie:
Tag(s):