woensdag, 5. januari 2005 - 22:43

morning-afterpil onbekend onder jonge vrouwen

Amstelveen

Veel jonge vrouwen weten niet hoeveel uur na onbeschermde seks de morning-afterpil (MAP) nog effectief kan worden gebruikt. Van de ondervraagde vrouwen wist bijna de helft niet dat de werkzaamheid van de MAP drastisch afneemt na 24 uur.

Van de ondervraagde vrouwen denkt 28% dat de MAP twee dagen later (binnen 48 uur) kan worden ingenomen, 13% denkt drie dagen later (72 uur) en 4% weet het helemaal niet.
In slechts 55% van de gevallen waren vrouwen op de hoogte dat de MAP het meest effectief is wanneer deze binnen 24 uur wordt ingenomen.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek dat in opdracht van de KNMP, de koepelorganisatie van apothekers, door onderzoeksbureau Qrius is uitgevoerd onder meer dan 500 vrouwen tussen de 14 en 25 jaar. Binnen 24 uur is de MAP in 95% van de gevallen effectief. Tussen de 48 uur en de 72 uur na onbeschermde seks is dat nog in 58% van de gevallen zo. De apotheker adviseert de MAP zo snel mogelijk (binnen 24 uur) na de onbeschermde seks in te nemen en uiterlijk binnen 72 uur. Vandaar de aanduiding "morning after".

Marga van Weelden, voorzitter van de KNMP: "Nu de morning-afterpil vrij verkrijgbaar wordt, willen wij weten wat de kennis van jonge vrouwen over de werking en het gebruik van deze pil is. Omdat een bezoek aan de huisarts niet langer vereist is, is een goede informatievoorziening over de morning-afterpil namelijk essentieel. Daarom ligt er in de apotheek extra informatie klaar voor mensen die meer over de morning-afterpil willen weten. De apotheker is altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden over het gebruik van de morning-after pil", benadrukt de KNMP-voorzitter.

Van de jonge vrouwen heeft 14% wel eens gebruik gemaakt van de MAP en vindt een ruime meerderheid (68%) het een verbetering dat de MAP zonder recept verkrijgbaar zal zijn, zo blijkt uit het onderzoek. De KNMP juicht de verruimde beschikbaarheid van de morning-afterpil toe, maar wijst wel op het belang van goede voorlichting. “Bij het gebruik van de morning-afterpil is deskundige voorlichting door arts en apotheker echt belangrijk�, aldus Marga van Weelden in een reactie op het onderzoek. Echter, slechts de helft van de ondervraagde vrouwen zegt nog naar de arts te zullen gaan voor het gebruik van de morning-afterpil. De KNMP ziet dan ook een grote verantwoordelijkheid voor de apotheker om te zorgen dat het gebruik van de morning-afterpil toch veilig en verantwoord verloopt.

Opvallend is verder dat slechts 28% van de ondervraagde vrouwen weet dat de anticonceptiepil pas een week na het slikken van de MAP weer betrouwbaar is. Op de vraag of de vrije verkrijgbaarheid van de MAP een effect zal hebben op het aantal ongewenste zwangerschappen antwoordde 12% "ja, er zal een toename zijn", 58% denkt dat er een afname zal zijn en 17% denkt dat er geen effect is. De morning-afterpil is bestemd voor noodgevallen zoals onbeschermde seks of het vergeten van de anticonceptiepil. De MAP is vanaf half januari ook zonder recept te koop en kost ongeveer 13 euro. Alleen vrouwen onder de 21 jaar krijgen de pil vergoed mits die op recept in de apotheek wordt gehaald. Bron KNMP/ (c) BON
Categorie:
Tag(s):