zaterdag, 19. februari 2005 - 20:48

MRSA-bacterie opgedoken

Er is een nieuwe variant van MRSA-bacterie (Meticilline -resistente Staphylococcus aureus) opgedoken in verschillende ziekenhuizen in Nederland. Dat meldt het RTL Nieuws zaterdagavond. De oorsprong is niet te herleiden tot het buitenland, zoals meestal het geval is. De verpleeghuizen 'De Lichtenberg' en Stichtse Rotonde' in Amersfoort evenals het verpleeghuis 'Leythenrode' in Leiderdorp maken melding van de bacterie.

De besmetting in het verpleeghuis 'De Lichtenberg' in Amersfoort is ontdekt op de afdeling 'revalidatie'. Zes mensen zijn besmet. De afdeling is gesloten en een opnamestop is ingesteld.

In Leiderdorp zijn zes bewoners en drie verpleegkundigen besmet. De besmette bewoners worden nu met een neuszalf en desinfecterende shampoo behandeld. Zij mogen een aantal dagen geen andere afdeling betreden. Buiten een luchtje scheppen mag wel. Verplegend personeel dat de bacterie heeft opgelopen, mag drie dagen niet aan het werk. Ook zij krijgen een behandeling met zalf en shampoo.

Staphylococcen verwekken nog steeds dagelijks ernstige infecties, zowel in zorginstellingen als erbuiten. Sinds de jaren ‘70 zijn er enkele stammen van staphylococcen opgedoken die weerstandig zijn geworden voor de antibiotica die gewoonlijk gebruikt worden om de infecties te genezen. Dergelijke stammen noemen we de MRSA bacteriën.

De MRSA bacteriën komen voornamelijk voor in de neus en de keelholte, in de ontlasting en in de huidflora.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):