maandag, 14. maart 2005 - 9:53

Nachtelijk rijverbod jonge automobilisten

Leidschendam

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wil een nachtelijk rijverbod voor jonge automobilisten. Het belangrijkste adviesorgaan van de minister van Verkeer schrijft dit in haar adviesrapport ‘Veilig, Wat heet Veilig? II’. Daarnaast stelt de SWOV dat er een verbod op snorfietsen zou moeten komen. Dat zou per jaar 15 verkeersdoden schelen.

Jonge, beginnende automobilisten zouden volgens de SWOV de eerste tijd niet meer ’s nachts mogen rijden. Ook stelt de stichting dat ze geen passagiers mogen vervoeren. Zo’n verbod bestaat al in de VS en Canada en zou daar zeer effectief zijn gebleken, meldt de Telegraaf.

De SWOV wil dat er ook een verbod op snorfietsen komt. Het adviesorgaan dringt er daarom op aan de snorfiets te verbieden en voortaan alleen de fiets met hulpmotor, de spartamet, toe te staan. Dat zou jaarlijks 15 doden, 304 zwaargewonden en 259 opnames bij de spoedeisende hulp schelen. Tevens pleit de SWOV in haar rapport voor een nieuw beleid over de maximumsnelheid.

© BON / Foto FBF.NL
Provincie:
Tag(s):