dinsdag, 1. maart 2005 - 14:38

Nachtopvang daklozen: volle bak door kou !

Zwolle

Nu de winter een stevige greep op ons land heeft, puilen de opvangcentra voor daklozen uit. In Zwolle is er plaats voor bijna 100 daklozen. Die plekken zijn allemaal bezet. ‘Als het moet zet ik de deuren van de sporthal ook open’ zegt Joop van Ommen, directeur van de WRZV hallen en sinds mensenheugenis begaan met het lot van daklozen in zijn stad. Waar de ijsbanen in Zwolle nog hopen op een paar mooie dagen natuurijs, daar denken de Zwolse daklozen toch heel anders over de huidige winterse omstandigheden.

De strenge vorst van afgelopen zondag maakte duidelijk dat de reguliere nachtopvang in Zwolle nog best een paar plekjes kan gebruiken. Het gevaar van afkoeling is groot en slapen in een kartonnen doos onder een brug is bepaald geen vrijheidsideaal meer. Enige jaren geleden overleed zelfs een Zwolse dakloze nabij het Provinciehuis. Ook toen waren de weersomstandigheden vergelijkbaar met het huidige weertype. Toch vindt Joop van Ommen dat de temperaturen van de afgelopen dagen niet tot grote problemen hebben geleid.

Weliswaar zijn de huidige vijftig gasten ook het maximum binnen zijn opvangmogelijkheden maar gelet op het totale beddenpakket voor daklozen in Zwolle (het Leger des Heils biedt 46 plaatsen, achter de WRZV-hallen komen daar nog eens 50 plekken bij) is de rek eruit. De drukte in de diverse opvangcentra geeft echter aan dat meer opvangmogelijkheden gewenst en in sommige gevallen noodzakelijk is. Zelf trok van Ommen door de stad om zich ervan te overtuigen dat iedereen een slaapplaats had. Op de bekende plekken trof hij gelukkig niemand aan. ‘Maar als ik ze vind, neem ik ze mee. Desnoods zet ik de deuren van de sporthal open’, verklaarde hij tegenover een verslaggever van de Stentor.
© BON /tekst en foto: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):