vrijdag, 11. maart 2005 - 16:23

Nationale Boomfeestdag 2005

Renkum

Op 16 maart a.s. wordt in heel Nederland de Nationale Boomfeestdag gevierd. Een feest voor kinderen uit groep zeven en acht van het basisonderwijs waarbij bomen centraal staan. Dit jaar is het thema 'bomen en dieren'. In de gemeente Renkum wordt twee dagen lang, op woensdag 16 maart en donderdag 17 maart, door ca. 600 kinderen boomfeestdag gevierd. De viering vindt plaats rondom landgoed Johannahoeve bij Wolfheze.

Officiële opening
Op beide dagen vindt om 08.45 uur een officiële opening plaats bij de nieuw aan te leggen ontsluitingsweg van camping de Lindenhof in Wolfheze. Op woensdag 16 maart voert de Bernulphusschool uit Oosterbeek de openingshandeling uit samen met wethouder Van Uitert. De Airborneschool uit Renkum doet dit op 17 maart samen met wethouder Peek. De leerlingen planten samen met de wethouders bomen en struiken en maken zo een begin met het aan te leggen bosplantsoen langs de nieuwe weg.

Planten en rooien
Na de officiële opening wandelen de leerlingen in groepen langs acht opdrachtpunten. Dit jaar gaan de leerlingen zowel bomen planten als rooien. Langs de nieuwe ontsluitingsweg gaan de leerlingen onder leiding van de medewerkers van Wijkbeheer ruim 2.600 bomen en struiken planten. Op de heide langs het fietspad Oosterbeek – Wolfheze gaan de leerlingen helpen met het rooien en zagen van grove dennen. Voordat zij aan de slag gaan worden de medewerkers van Natuurmonumenten toegezongen. Natuurmonumenten bestaat dit jaar 100 jaar en dat is reden genoeg voor een klein feestje. De medewerkers van Natuurmonumenten zullen aan de leerlingen uitleggen waarom de heide geschoond moet worden.

Trekroutes en braakballen
De medewerkers van Staatsbosbeheer geven uitleg aan de leerlingen over trekroutes van dieren en de obstakels die zij daarbij tegen komen. Op een ander punt krijgen de leerlingen uitleg over de opbouw van een gezond bos. Ze ontdekken dat een goed bos uit verschillende lagen bestaat en dat bij elke laag een bepaalde diersoort zich thuisvoelt. Bosbeheerders van de gemeente Arnhem vertellen over de flora en fauna die voorkomt op de Johannahoeve.

Dieren die de leerlingen zeker tegen zullen komen zijn de Schotse Hooglanders en de Spaanse Tudancarunderen. De eigenaar van de kudde, Peter Geneijgen, is aanwezig om eventuele vragen van de leerlingen te beantwoorden. De kans dat de leerlingen uilen zullen zien is uiterst klein, maar braakballen van uilen zullen zij zeker onder ogen krijgen. Bij een van de punten krijgen de leerlingen informatie over uilen en daarna gaan zij braakballen uitpluizen. Aan de hand van een zoekkaart kunnen zij bepalen wat de uilen gegeten hebben.

De organisatie is in handen van het Milieu Educatie Centrum in samenwerking met de afdeling Wijkbeheer van de gemeente Renkum, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het IVN Zuidwest Veluwezoom en bosbeheerders van de gemeente Arnhem.
Provincie:
Tag(s):