dinsdag, 30. augustus 2005 - 13:06

Nawijn wil snelle naturalisatie voor Kalou

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie moet Salomon Kalou versneld de Nederlandse nationaliteit verlenen. Dat vindt Tweede-Kamerlid Nawijn (Groep Nawijn), die de minister vandaag Kamervragen heeft gesteld.

Nawijn vindt dat de uitverkiezing van Kalou tot talent van het jaar 2005 aantoont dat de 19-jarige Feyenoord-voetballer uit Ivoorkust een grote bijdrage kan leveren aan het Nederlandse voetbal.

Verdonk maakte medio mei bekend dat Kalou niet in aanmerking komt voor een versnelde procedure. Ze vindt dat hij de normale procedure moet doorlopen, waarbij buitenlanders pas na vijf jaar het Nederlandschap kunnen verkrijgen.

De voetballer heeft tegen het besluit bezwaar aangetekend. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is Kalou vorige week gehoord in het kader van zijn bezwaarschrift en volgt er in principe binnen zes weken een uitspraak.

Volgens Nawijn zijn in zijn verleden als directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst diverse topsporters op zijn advies versneld genaturaliseerd. "Als er een Nederlands belang mee is gemoeid, kan dit zonder problemen.''

Het Kamerlid vindt dat Verdonk buiten haar boekje is gegaan door zich "eigenhandig een oordeel te vormen over de voetbalkwaliteiten van Kalou''. En dat terwijl bondscoach Marco van Basten haar een aanbevelingsbrief had gestuurd.

Tevens wijst Nawijn op een aantal experts uit de voetbalwereld, zoals Johan Cruijff en Ronald Koeman, die Kalou "een verrijking voor het Nederlandse voetbal vinden''. "Zoiets kun je als minister toch niet naast je neerleggen?''
Categorie:
Tag(s):