zaterdag, 29. oktober 2005 - 20:51

Nederland bijt zich vast in Poetsweek

Eindhoven

Van 31 oktober tot en met 6 november is het Nationale Poetsweek. Dan bijt Nederland groot en klein zich vast in de inmiddels tweede editie van deze week. Dit jaar geeft Jochem van Gelder, bekend van Praatjesmakers en Willem Wever, als ‘poetsambassadeur’ officieel het startsein voor de campagneweek.

Ook de GGD Eindhoven doet mee aan de campagne die met name gericht is op de kinderen uit de basisschoolleeftijd. De aftrap van de poetsweek vindt plaats op maandag 31 oktober in de basisschool ’t Palet aan de Alard du Hamelstraat in Woensel. Daar krijgt wethouder Kuppens omstreeks 10.00 uur op een heel speciale manier een tandenborstelset met instructie overhandigd.

Een gezonde mond is belangrijk, voor jong en oud. Om te eten, praten ,maar ook in de contacten met anderen. Daarnaast is een gezonde mond belangrijk voor de algemene gezondheid en welbevinden. De mondgezondheid staat onder druk. Er zijn steeds meer signalen dat het niet goed gaat met het kindergebit.

Steeds meer kinderen, niet alleen jonge kinderen maar ook tieners, lopen met onbehandelde gaatjes rond. Het hebben van een gezond gebit is voor de meeste mensen normaal, waardoor de aandacht voor het gebit verslapt. Ook eten we vaker en zoeter. We poetsen te kort en onvoldoende en vernieuwen de tandenborstel te weinig. Daarnaast is de jaarlijkse controle bij de tandarts voor volwassenen uit het ziekenfonds geschrapt.

Het aantal mensen dat minder vaak naar de tandarts gaat, stijgt en uit financiële overwegingen worden behandelingen uitgesteld. Gaan ouders niet naar de tandarts, dan zullen in de meeste gevallen ook hun kinderen niet bij de tandarts komen. Een gezond melkgebit is de basis van een gezond blijvend gebit. Het voorkomen van gebitsproblemen is dus vanaf het eerste tandje van groot belang. En dat kan door zelf goed voor het gebit te zorgen.

De Nationale Poetsweek is een initiatief van het NIGZ, Oral-B en zorgverzekeraar VGZ en wordt ondersteund door GGD Nederland, de NMT en de NVM. De campagneweek is het vervolg op de succesvolle Nationale Poetsweek 2004. De Nationale Poetsweek werkt samen met de GGD’en
Provincie:
Tag(s):