zondag, 27. maart 2005 - 21:57

''Nederland blauw''

Boekelo

Ze zijn er nog steeds; de traditionele paasvuren op eerste paasdag na zonsondergang. Maar door de vele gemeentelijke verordeningen wordt het voor de organisatoren steeds moeilijker gemaakt en zo verdwijnen er elk jaar weer meer. Paasbulten moeten tegenwoordig aan allerlei eisen voldoen. De politiemeldkamers zijn in de nacht van (paas)zondag op maandag overstelpt met telefoontjes van bezorgde mensen, die een zeer sterke brandlucht roken. Vooral vanuit Almere en Lelystad kwamen veel meldingen binnen bij de politie en de brandweer.

De brandlucht werd waarschijnlijk veroorzaakt door de grote paasvuren die dit weekend zijn aangestoken in Duitsland. Omdat de wind vanuit dat land over de Veluwe onze richting op staat, ruiken we de lucht van de brand tot in Flevoland.

Maar hier in Boekelo onder de rook van Enschede kwamen naar schatting zo'n 1000 mensen af op deze traditie die zich tegenwoordig hoofdzakelijk nog afspeelt in Oost-Nederland. Meestal komen er hele gezinnen af op "het paasvuur". En dat betekent vaak op de nek van papa zitten zodat je het beste uitzicht hebt, en volop kunt genieten van het toch wel imponerende schouwspel.

© BON/tekst/foto: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):