vrijdag, 13. mei 2005 - 8:59

'Nederland in ademnood'

Amsterdam

Vrijdagochtend hebben veertig actievoerders en klimmers van Milieudefensie acht spandoeken bevestigd aan de viaducten langs de rijbanen van Nederlands oudste verkeersknooppunt: Oudenrijn bij Utrecht. Passerende automobilisten (300.000 per dag) zien vanuit elke windrichting de slogan 'Nederland in ademnood' en daaronder enorme spandoeken in de vorm van gasmaskers hangen.

Met deze actie richt Milieudefensie zich tot het kabinet dat na alle ophef over de vieze lucht nog steeds nauwelijks maatregelen neemt om de lucht schoon te maken. Vanmiddag vergadert het kabinet over verdere stappen.

Campagneleider verkeer Joris Wijnhoven: 'Deze week knalden de problemen die Nederland heeft met vieze, ongezonde lucht weer van de voorpagina's. Het MNP bracht naar buiten dat jaarlijks 18.000 mensen liefst 10 jaar korter leven door de vieze lucht.

Maar het kabinet blijft dralen met het nemen van effectieve maatregelen als het verhogen van de dieselaccijns, het verlagen van de maximumsnelheid op stadssnelwegen en het verplicht stellen van roetfilters op alle dieselwagens. Ook liggen er nog steeds tientallen miljarden euro's op de plank om te spenderen aan extra asfalt, waardoor de problemen met luchtkwaliteit nóg groter worden'.

Vanaf vandaag worden in tien grote steden in het zuiden en in de Randstad 1 miljoen actiekranten verspreid waarin luchtvervuiling en maatregelen daartegen centraal staan. De organisatie hoopt zo een netwerk van sympathisanten op te kunnen bouwen waarmee, net als in Den Haag, juridische procedures gevoerd kunnen worden om de lucht schoon te maken.

Tevens tourt Milieudefensie vanaf 18 mei drie weken met een 'ambulance' door het land om in de meest vervuilde steden Eerste Hulp Bij Ademnood te verlenen en een beroep te doen op lokale bestuurders om ook zelf maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Provincie:
Tag(s):