vrijdag, 9. december 2005 - 22:08

Nederland in loodzware poule

Nederland heeft buitengewoon ongelukkig geloot voor de eerste fase van het WK in Duitsland. De ploeg van Marco van Basten kwam niet alleen terecht in Poule C samen met oud-wereldkampioen Argentinië, met Ivoorkust en met Servië/Montenegro, maar bovendien wordt geen enkele wedstrijd gespeeld in de buurt van ons land.

De eerste wedstrijd is op zondag 11 juni (15.00 uur) in Leipzig tegen de ploeg van Mateja Kezman. Op vrijdag 16 juni wordt in Stuttgart (om 18.00 uur) verder gespeeld. Debutant Ivoorkust is dan de tegenstander. Laatste tegenstander in deze 'Poule des Doods' is Argentinië. Op woensdag 21 juni is om 16.00 uur wordt deze wedstrijd afgewerkt.

Servië/Montenegro mag als eerste tegenstander niet worden onderschat. De ploeg van trainer Ilija Petkovic werd in de voorronde groepswinnaar van Poule 7 en deed dat ongeslagen en zelfs voor topland Spanje. Beste speler is - naast Mateja Kezman - spelverdeler Dejan Stankovic van Internazionale.

Ivoorkust is voor het eerst WK-deelnemer. Bonaventura Kalou en Aruna Koné zijn nog niet eens de beste spelers van het land. Die eer gaat naar Didier Drogba, de spits van chelsea die 9 keer scoorde in de voorrondes. Ivoorkust kwam overigens min of meer per ongeluk op het WK terecht. Als Kameroen in de 8ste minuut van de blessuretijd van de wedstrijd tegen Egypte een strafschop had benut - in plaats van tegen de paal te schieten - hadden de spelers van Ivoorkust kunnen thuisblijven.

Argentinië, twee-voudig wereldkampioen, was al drie keer eerder tegenstander van Oranje op het WK. In 1974 was het een 'makkie' voor Nederland. In de regen van Gelsenkirchen won Nederland met 4-0, onder meer dankzij twee treffers van Johan Cruijff. Vier jaar later was Nederland-Argentinië de finale. Dit keer won Argentinië (3-1 in de verlenging).

Acht jaar geleden was de laatste confrontatie, dit keer in Marseille. In de kwartfinalewedstrijd won het door Guus Hiddink getrainde Oranje met 2-1 dankzij een treffer van Dennis Bergkamp in de laatste minuut (2-1).

Het huidige Argentinië wordt getraind door José Pekerman, die jarenlang assistent-trainer was. Enkele spelers: Riquelme, Messi en Crespo.

Bekijk hier het complete wedstrijdscherma
Categorie:
Tag(s):