maandag, 18. april 2005 - 21:31

Nederland moet gidsland worden met drugsbeleid

Maastricht

Het Nederlandse softdrugsbeleid moet op de schop volgens burgemeester Leers van Maastricht. De problematiek in zijn stad loopt de spuigaten uit door het Nederlandse gedoogbeleid. Leers spuide zijn kritiek op het beleid zoals het nu wordt gevoerd in de uitzending van Netwerk maandagavond.
<BR>Volgens politiechef Van Klaveren van de Politie Limburg-Zuid kost het bestrijden van de hennepteelt momenteel zoveel tijd, dat het politieapparaat zwaar wordt belast. Het uiteindelijke resultaat is vrijwel nihil. Wordt er een kweker gepakt, dan komt daar weer een nieuwe voor in de plaats.

Jaarlijks investeert de Maastrichtse politie honderdduizend manuren in de bestrijding van softdrugs. Andere zaken zoals het afhandelen van woninginbraken komen hierdoor in het gedrang.

Een belangrijk ander punt is de sociale ontsporing. Het is normaal om wiet te telen. Kinderen groeien op in een omgeving waar ouders extra bijverdienen met de hennepteelt. Volgens Leers en Van Klaveren kan dat niet de bedoeling zijn. Jaarlijks wordt er zo’n 50 miljoen euro omgezet met de teelt. Wanneer een teler dan wordt gepakt, dan wordt de boete fluitend betaald. ‘Het is dweilen met de kraan open’ volgens Leers.
Burgemeester Gerd Leers stelt voor om de teelt te legaliseren, maar is bang dat politici in Den Haag daar niet aan willen. Uit een enquête van Netwerk geeft 67 procent van de Nederlandse bevolking Leers gelijk dat het gedoogbeleid zijn langste tijd heeft gehad. Toch is maar 37 procent voor een algehele legalisering.

Leers is niet de enige die deze kritiek heeft. Uit de Eurregio, maar ook daarbuiten, krijgt hij veel bijval van collega’s die hetzelfde denken en Nederland aanwijzen als gidsland in Europa voor het te voeren drugsbeleid. Zo pleit burgemeester Gresel van Heerlen voor een casinomodel: geef bepaalde telers een overheidsvergunning om legaal wiet te kweken. Met het verkregen belastinggeld kan dan de illegale teelt worden aangepakt. Leers vindt in ieder geval dat het zo niet langer kan, wil zijn stad niet nog verder verloederen en is bereid de knuppel in het hoenderhok te gooien. © BON/John Peters Bron: Netwerk
Provincie:
Tag(s):