dinsdag, 20. september 2005 - 9:50

Nederland verliest 5-setter van sterk Rusland

Het Nederlands dames-volleybalteam heeft op de Europese Kampioenschappen in Kroatie niet voor een sensatie gezorgd. Het team van coach Avital Selinger leek op een overwinning af te gaan tegen het onverslaanbare Rusland, maar verloor in de vijfde set nadat ze 2-0 in sets voor stonden.

Het was een memorabele wedstrijd tussen Nederland en Rusland, die uiteindelijk in een hele diepe teleurstelling eindigde voor de Nederlandse dames. Oranje was heel dichtbij een onmogelijke prestatie, maar de ploeg faalde in de afronding van het loodzware karwei.

Nederland begon de wedstrijd goed en de tacktiek van coach Selinger pakte niet verkeerd uit. De grote Russische blokkering moet verschalkt worden door gedurfd en snel aanvalspel. Ook verdedigend was Oranje bij de les. Libero Elke Wijnhoven had een aantal prachtige reddingen waaruit de Nederlandse aanval direct kon scoren. De eerste set was dan ook voor Oranje, al ging de tweede set een stuk moeilijker. Maar vanaf 17-17 lukte werkelijk alles en de Nederlandse toeschouwers gingen uit hun dak.

Volgens verwachting kwamen de Russen de derde set sterk terug. Al snel stond het 3-11 voor Rusland en Selinger ging veel wisselen om zijn dames rust te gunnen voor de cruciale vierde set. Maar die opzet lukte niet helemaal want in de slotfase van de vierde set miste Oranje twee belangrijke matchpoints en kwam Rusland terug in de race.

In de vijfde set waren de krachten van Oranje verspeeld en Oranje ging strijdend ten onder. De dames waren diep teleurgesteld en her en der vielen enkele tranen. De bondscoach bleef postief en met de rustdag op het oog kan de ploeg zich weer volledig opladen.

Door dit verlies kan de ploeg een goede klassering wel vergeten. In de poule van Nederland zijn Rusland en Italië nog ongeslagen en met de wedstrijden tegen Spanje en Italië nog voor de boeg is het haast onmogelijk om nog tweede te worden. Waarschijnlijk zal Oranje gaan spelen voor plaats vijf tot en met acht. Mocht Oranje vijfde of zesde worden, dan zijn we in ieder geval verzekerd van deelname bij het volgende EK in 2007.