zaterdag, 3. september 2005 - 21:04

Nederland wint verplicht van Armenië

Het was weliswaar negentig minuten lang niet om aan te zien, maar aan het einde van de rit valt of staat alles met het resultaat. En aangezien Nederland de op papier makkelijke, maar in de praktijk toch vaak lastige uitwedstrijd tegen een dwergstaat, in dit geval Armenië, in een 0-1 overwinning wist om te zetten, is er weinig reden tot klagen.

Of zoals Kuijt het na afloop perfect verwoordde: "Als je ook de slechte wedstrijden weet te winnen, ben je goed bezig.''

Nederland vocht in Yerevan een uur lang meer tegen zichzelf dan tegen het nietige Armenië. Oranje speelde in een te laag tempo, er was te weinig beweging zonder bal en de ploeg dwong ook niet of nauwelijks iets af. Toch waren Dirk Kuijt, Philip Cocu en Ruud van Nistelrooy in het eerste bedrijf dicht bij een voorsprong. De thuisploeg kon daar al helemaal niets tegenover zetten en was aanvallend machteloos.

Opvallend genoeg doorbrak Oranje de ban nog geen minuut nadat verdediger Jan Kromkamp het veld had verlaten voor breekijzer Jan Vennegoor of Hesselink. VOH was niet direct bij het doelpunt betrokken, maar feit was dat de Armeense muur er niet goed uit zag. Na het verlossende doelpunt kwam de zege van Oranje geen moment meer in gevaar. Een ruimere zege zat er echter ook niet in.

Door de overwinning en de nederlaag van Tsjechiè in en tegen Roemeniè (2-0) kan plaatsing voor de WK-eindronde in Duitsland Oranje nauwelijks meer ontgaan.