donderdag, 30. juni 2005 - 22:15

Nederlanders in de Tour

Het is dit jaar precies vijfentwintig jaar geleden dat Joop Zoetemelk de tweede Nederlandse Tourwinnaar werd. Er is jong talent in opmars, maar op succes in het eindklassement hoeven we in de Tour van 2005 nog niet te rekenen. Maar wat wordt dan wel de rol van de Nederlanders in de komende Tour?

Michael Boogerd heeft een goede eindklassering uit zijn hoofd gezet. De laatste jaren is hij vooral opzoek naar een ritwinst. In 2002 lukte hem dat door middel van een indrukwekkende solo in de bergetappe naar La Plagne. Toch zou die bolletjestrui hem ook goed staan…

Erik Dekker gaat beginnen aan zijn elfde Tour de France en is daarmee de meest ervaren Nederlandse renner in het peleton. Eerder wist hij al vier toeretappes op zijn naam te schrijven en ook dit jaar zal hij weer loeren op zijn kans.

Met Leon van Bon zal ook de Nederlandse kampioenstrui in het peleton te bewonderen zijn. Door een blessure in het voorseizoen leek een tourdeelname voor Van Bon in gevaar te komen. Met zijn winst bij het NK in Rotterdam liet hij blijken dat hij op tijd in vorm is voor de Tour.

De Nederlanders zullen het vooral moeten hebben van hun strijdlust en aanvalsdrift. Een renner die ook over deze eigenschappen beschikt is Karsten Kroon. Met zijn eindsprint komt hij te kort voor een massasprint, maar in een grote kopgroep moet hij in staat kunnen zijn om een koers af te maken.

Servais Knaven en Bram Tankink zijn opgenomen in de Tourploeg van Quickstep. Knaven zal vooral de sprints moeten voorbereiden voor Tom Boonen en daardoor zal het een stuk moeilijker worden om voor eigen succes te rijden.

Thomas Dekker reed dit jaar wel de Giro d’ Italia, maar zal er in Frankrijk niet bij zijn. In de Rabobankploeg is wel ruimte voor de tourdebutanten Gerben Löwik, Joost Posthuma en Pieter Weening. Jammer genoeg is er voor Bram Schmitz geen plaats in de T-Mobile-ploeg van Jan Ullrich.
Categorie:
Tag(s):