dinsdag, 14. juni 2005 - 10:03

Nederlanders slimmer dan Belgen

Amstelveen

Zweden zijn de slimste Europeanen zo blijkt uit een studie van de Europese Commissie. 1.000 Inwoners in elk van de 32 Europese landen kregen een toets met daarin 13 vragen voorgelegd. Zweden scoorde hier met een gemiddelde van 69%, en is bij uitstek het slimste land van Europa. Nederland wist zich ruim boven de Belgen (11e plaats) te plaatsen met 56% en wisten zich op een vierde plaats te zetten in de ranglijst.

Duitsland kwam op een achtste plaats met 50%. Op de laatste plaats kwam Turkije met maar 8%.

In de toets kwam o.a de vraag aan bod: draait de zon rond de Aarde?. Liefst 29% van de Europeanen antwoordde dat de zon om de aarde draait waarvan 4% het niet wist. Minder moeite hadden de ondervraagden met andere vragen. Dat zuurstof uit planten komt, weet bijna iedereen. Net als het feit dat het middelpunt van de aarde erg heet is.

Uit dezelfde studie blijkt ook dat mannen over het algemeen slimmer zijn dan vrouwen. Ze scoorden gemiddeld acht procent beter. Jongeren blijken helemaal niet dommer te worden: de leeftijdsgroep 15-24 jaar deed het bijvoorbeeld twee procent beter dan de 40 tot 54-jarigen, even goed als de 25-39-jarigen en elf procent beter dan de 55-plussers.

Ook blijkt dat de Belgen bijgeloviger zijn dan de Nederlanders, Finnen en de Luxemburgers. De Italianen spannen de kroon, 61% zegt bijgelovig te zijn en bijvoorbeeld te geloven in geluksgetallen.
Categorie:
Tag(s):