zaterdag, 12. februari 2005 - 23:29

Nederlandse minisatelliet Sloshsat FLEVO de ruimte in

Marknesse

Zaterdagavond even na 22:00 uur is de Ariane 5 raket gelanceerd vanaf de lanceerbasis in Kourou, Frans Guyana, die de in Nederland gebouwde minisatelliet Sloshsat FLEVO in een baan om de aarde brengt. (FLEVO verwijst naar de provincie Flevoland waar in de Noordoostpolder-vestiging van het NLR de satelliet werd gebouwd). Aan boord is een grote vloeistoftank om klotsgedrag te bestuderen. Sloshsat leverde Nederland al een schat aan ervaring op met de bouw van kleine satellieten.

De Nederlandse minisatelliet Sloshsat FLEVO weegt 95 kilo (droog gewicht). In de kunststof experimentele tank met een inhoud van 87 liter wordt 33.5 liter water meegevoerd. De grote hoeveelheid vloeistofmassa ten opzichte van de vaste massa (35%) maakt de minisatelliet zeer gevoelig voor de effecten van klotsen. Door met Sloshsat FLEVO manoeuvres uit te voeren hopen onderzoekers fundamentele kennis te verzamelen over het gedrag van vloeistof en de interactie met de satelliet in de ruimte.

Dat gedrag is onder meer van belang wanneer een satelliet bewegingen uitvoert met gedeeltelijk gevulde brandstoftanks. De beste manoeuvre levert minimaal geklots, trilling en verstoring op en daarmee een laag brandstofgebruik voor de stuurraketten. Door slim gebruik te maken van vloeistofbeweging kan bij manoeuvreren nog extra brandstof worden bespaard. Dat draagt bij aan een lange levensduur van een satelliet. Ook voor aardse toepassingen is deze kennis van vloeistofbewegingen van belang zoals voor schepen en tankwagens. Verder draagt Sloshsat bij aan de kennis van de zwakke krachten zoals oppervlaktespanning en capillaire krachten die onder invloed van de 1g zwaartekracht moeilijk te onderzoeken zijn.

©BON/Foto:NLR
Provincie:
Tag(s):