donderdag, 19. mei 2005 - 11:22

Nederlandse vrouw heeft de buik vol van menstruatie

Amstelveen

Meer dan vijftig procent van alle Nederlandse vrouwen baalt van de menstruatie. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het tijdschrift Gezondheid. Een vrouw is in haar vruchtbare periode bij elkaar opgeteld meer dan vijf jaar lang dag en nacht ongesteld. Logisch dat veel vrouwen een uitgesproken mening hebben over de menstruatie. En mannen ook.

Er zijn vrouwen die blij zijn te menstrueren. ’Het geeft me het gevoel vrouw te zijn,’ zegt acht procent van alle vrouwen in het representatieve onderzoek van Gezondheid. Meer dan de helft van alle vrouwen wil niets weten van een blij gevoel en geeft ronduit toe te balen van de maandelijks terugkerende menstruatie. En nog eens ruim twintig procent onderschrijft de stelling ’Ik voel me onhygiënisch en/of vies als ik menstrueer.’

'Ik gebruik mijn menstruatie als smoes'
Is het borrelpraat van mannen of is het waar dat vrouwen hun menstruatie wel eens als smoes gebruiken om ergens onderuit te komen? Bijna een kwart van alle vrouwen zegt zich te ergeren aan vrouwen die klagen dat ze niet kunnen werken of sporten tijdens de menstruatie. Dus zou de conclusie kunnen luiden dat het veel voorkomt. Toch beantwoordt in het onderzoek van het tijdschrift Gezondheid slechts twee procent de stelling ’Ik gebruik mijn menstruatie soms als smoes’ met ’Ja’. Jonge vrouwen (16-19 jaar) zijn of eerlijker in hun beantwoording of gebruiken daadwerkelijk de menstruatie vaker als smoes, zij scoren maar liefst vijf keer hoger dan gemiddeld.

Mannen blij niet te menstrueren
Er is geen man die menstrueert, maar een mening hebben ze allemaal. Dat vrouwen de menstruatie wel eens als smoes gebruiken om een afspraak af te zeggen of om een dagje niet werken, daar is één op de drie mannen van overtuigd. Twintig procent ergert zich aan vrouwen die klagen dat ze niet kunnen werken of sporten tijdens de menstruatie. Ruim dertien procent onderschrijft de gewaagde stelling ’Vrouwen die ongesteld zijn, kun je maar beter hun zin geven.’

Slechts zes procent van de mannen vindt menstruerende vrouwen ’een beetje vies’. Bij vrouwen zelf ligt dit percentage aanmerkelijk hoger (23%). En ongetwijfeld maken mannen veel goed bij vrouwen met hun eerlijke reactie op de stelling ’Ik ben blij niet zelf te menstrueren’. Bijna zestig procent van de door het tijdschrift Gezondheid ondervraagde mannen is het hier volmondig mee eens.

Maandverbandreclame irriteert
Paardrijden, balletdansen... volgens de tv-reclame is het allemaal mogelijk tijdens de menstruatie. Als je maar het juiste merk maandverband of tampon gebruikt. En de juiste pasvorm natuurlijk. Een bekend merk schermt met termen als onafhankelijk en vrouwelijk. Het lijkt alsof de menstruatie geen energie vraagt maar geeft. Volgens het onderzoek van Gezondheid slaan reclamemakers wat de gemiddelde Nederlandse vrouw betreft de plank flink mis. De reclame irriteert en heeft geen effect.

Volgens reclame voor maandverband en tampons voelen vrouwen zich door het gebruik van producten met de juiste pasvorm zeker, onafhankelijk en vrouwelijk. Hoe denkt u over dergelijke reclame?

Ik word niet goed van al dat blije gedoe - 52%
Zonde van al dat geld, het beïnvloedt mij niet - 49%
Alsof met een juiste pasvorm alle menstruatieperikelen verdwijnen - 47% Goed dat ze laten zien dat de menstruatie je niet hoeft te belemmeren - 39% Ze moeten er gewoon voor uitkomen dat de menstruatie vervelend is - 37% Ik heb het gevoel dat ze vrouwen niet serieus nemen- 22% Het geeft mij veel informatie over de verschillende producten - 17%. De bekende A-merken die veel adverteren, zijn echt beter dan goedkope huismerken - 16%
Categorie:
Tag(s):