dinsdag, 21. juni 2005 - 12:36

Nederlandse werknemers roken teveel

Amstelveen

Uit recent onderzoek van arbeidsbemiddelaar Kelly Services blijkt dat Nederlandse werknemers tot de zware rokers in Europa behoren. Bijna de helft (49%) van de niet-rokende collega's is van mening dat rokers minder productief zijn. Dit is één van de conclusies uit het Kelly World at Work onderzoek. Rookpauzes tijdens het werk zijn hiermee een potentiële bron van spanning op de werkvloer.

Jacob Klaren, General Manager Nederland van Kelly Services, zegt hierover:Het is duidelijk dat niet-rokers zich storen aan de pauzes die rokers nemen en van mening zijn dat dit de productiviteit verlaagt. Rokers werken immers minder uren op een dag. Sommige bedrijven hebben al maatregelen genomen om het aantal pauzes te beperken of af te schaffen. Rokers daarentegen zeggen dat die pauzes juist de productiviteit verhogen en een gelegenheid is om te netwerken.

De Noren roken het meeste (26%), gevolgd door de Fransen (23%), Duitsers en Italianen (22%) en Nederlanders (20%). Het laagst scoren de Spanjaarden en Russen (15%) en de Engelsen (13%).

Het onderzoek werd gehouden onder 14.000 Europese werknemers in 12 landen. De belangrijkste uitkomsten voor Nederland zijn: 49% van de niet-rokende werknemers is van mening dat rookpauzes tot een lagere productiviteit leiden
40% van de niet-rokende werknemers is niet blij met de rookpauzes meerderheid neemt 1 tot 3 rookpauzes per dag
jongeren roken meer dan ouderen
Categorie:
Tag(s):