vrijdag, 29. juli 2005 - 12:35

Negen AMC patiënten besmet

Amsterdam

In het AMC ziekenhuis in Amsterdam Zuidoost zijn sinds twee weken negen patiënten besmet geraakt met een agressieve stam van de darmbacterie clostridium dificile. Eén ernstig zieke patiënt is overleden, het is niet uit te sluiten dat de bacterie daar mede de oorzaak van is.
<BR>
<BR>Twee weken geleden ontdekte de medische staf van het AMC dat er een agressieve variant van de darmbacterie in het ziekenhuis terecht was gekomen. Deze bacterie wordt door patiënten meegenomen naar het ziekenhuis waarna het AMC voorzorgsmaatregelen heeft getroffen de bacterie te bestrijden.

Inmiddels zijn negen patiënten besmet geraakt waarvan er nog één in het ziekenhuis ligt. Zeven patiënten zijn reeds naar huis en één ernstig zieke patiënt is overleden. Volgens de persvoorlichter van het AMC is niet uit te sluiten dat de bacterie daar mede de oorzaak van is.

De bacterie zorgt voor ernstige vorm van diaree waarbij ook de wand van de dikke darm wordt aangetast. In extreme gevallen moet zelfs er een deel van de ontstoken dikke darm operatief worden verwijderd, wil de patiënt genezen. Speciale maatregelen zoals het gebruik van andere antibiotica en extra hygiëne moeten de bacterie uit het ziekenhuis weren. Het AMC sluit niet uit dat er nog nieuwe besmettingen bij komen. © BON - foto: FBF.nl
Provincie:
Tag(s):