zaterdag, 26. november 2005 - 17:51

Net Elastiek

Haaksbergen

De stroomkabels die Haaksbergen moeten voorzien van energie hangen soms tot 2 meter boven de grond door het gewicht van ijs en sneeuw. Met man en macht werken ploegen van energiebedrijf Essent om de kabels ijsvrij te maken zodat er niet nog meer knappen. Soms schieten ze als elastiek de lucht in als er grote klonten ijs afvallen.

Door de vele ijsafzetting op de kabels zijn er diverse gebroken, waardoor Haaksbergen zonder stroom is komen te zitten. Werknemers van Essent gooien grote touwen over de kabels om er vervolgens met 2 man aan te gaan hangen. Door beide ineens het touw los te laten schiet de kabel dan omhoog waardoor het ijs er met grote kracht af valt.

Het geluid wat dan wordt geproduceerd lijkt op dat van een springtouw. Als het niet op deze manier lukt lopen de werknemers met het touw heen en weer om zo het sneeuw en ijs er af te vegen. Diverse toppen van de hoogspanningsmasten zijn verbogen door het grote gewicht aan de kabels. De spanning die op de kabels staat is enorm.

Soms komt een kabel zelfs tot 2 meter boven de grond en kunnen 2 mannen hem dan met hun handen naar beneden trekken en los laten schieten. Bovenaan vliegt de ijsafzetting door de enorme beginsnelheid er dan vanzelf af. Spectaculair om ze zien is het in ieder geval.
Provincie:
Tag(s):