vrijdag, 11. november 2005 - 12:55

Neurochirurgisch spiraaltje voorkomt zware operatie

Zwolle

Goed nieuws voor patiënten die lijden aan een aneurysma. Deze zwelling of uitstulping in een slagader kan via een relatief betrekkelijk eenvoudige ingreep, waarbij er via de lies een spiraaltje wordt ingebracht, worden behandeld. Een behandeling die in ons land in Tilburg al werd uitgevoerd en sinds kort ook tot de mogelijkheden van de Zwolse Isala klinieken behoort.

De Zwolse radioloog Boudewijn van Hasselt en neurochirurg Frits de Boer hebben het voorbereidende werk verricht. Dat traject is succesvol afgesloten en met de nieuwe apparatuur kan Zwolle zich op het gebied van aneurysma meten met het Tilburgse St. Elisabethziekenhuis. Groot voordeel in de behandeling is dat de schedel van de patiënt nu niet meer hoeft te worden gelicht.

Een zware ingreep met kans op complicaties. Ook moest de patiënt na de operatie altijd op de intensive care afdeling worden verpleegd. Bij aneurysma is snel reageren een absolute noodzaak. Elke seconde telt. Er zijn dit jaar al vijftien spiraalbehandelingen in het Zwolse ziekenhuis met succes uitgevoerd.

De beide specialisten van de Isala Klinieken sluiten niet uit dat in de nabije toekomst rond de tachtig procent van patiënten met aneurysma via de nieuwe methode worden behandeld. Ook het kostenplaatje, vooral in deze tijden van nieuwe zorgverzekeringen niet onbelangrijk, ziet er gezond uit. Er is namelijk weinig verschil met de traditionele methode.

Tekst:MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):