maandag, 9. mei 2005 - 19:11

Nieuw-Rechts wil Nijlganzen afschieten

Amsterdam

Michiel Smit van de extreem rechtse partij Nieuw-Rechts heeft de jacht geopend op Nijlganzen. De Nijlgans die van oorsprong niet in Nederland voorkwam zou inmiddels een ware plaag zijn in Nederland. ‘Fanaten, die zichzelf bedienen van de term ‘vogelbeschermer’, proberen de jagers te hinderen in hun taak om de eigen ganzen te beschermen. Banden van jagers worden doorgeprikt. Ook boeren zijn hiervan de dupe. De fanaten mogen banden blijven lek prikken, want het Openbaar Ministerie seponeert dit soort zaken toch’.

Volgens Smit is het een agressieve vogel, die andere soorten watervogels, zoals eenden en koeten, van zijn broedplaats wegjaagt. Nijlganzen nestelen in natuurlijke holtes of nesten gebouwd door andere vogels en de aantallen nemen nog altijd sterk toe; elk jaar produceert ieder paar gemiddeld 4,3 nieuwe ganzen. In plaatsen in Brabant zijn deze ganzen een ware plaag voor de boeren en de eigen ganzen. Gelukkig zijn er nog Nederlandse jagers die de boeren en eigen ganzen beschermen. Lokaal wordt de nijlgans daarom bestreden door eieren te prikken, zodat ze niet meer uitkomen, of door ze af te schieten.

Smit vind dat de jagers steun verdienen in het verdedigen van onze eigen dieren tegen deze allochtone Nijlganzen. Deze ganzen soort hoort hier niet thuis, maar in het Nijldal. De naam zegt het eigenlijk al... Waar Eerdmans (LPF) opkomt voor de Nijlgans, staat Nieuw Rechts pal achter de jagers. © BON / Miranda van der Sloot - foto: FBF.nl
Provincie:
Tag(s):